Ако искате да намерите щастието, първо трябва да заживеете в хармония със себе си.

Тези 10 съвета ще ви помогнат да го постигнете:

1. Приемете се такива, каквито сте

Не се опитвайте да копирате останалите, да скриете себе си, за да се превърнете в друг човек. Приемете недостатъците си, а онова, което ви отличава от останалите, може да е най-силното ви оръжие. Не се опитвайте да се харесате на всички – това просто няма как да стане.

2. Научете се да казвате „не“

Казвайте „не“ на услугите, които не искате да направите. Отстоявайте позицията си. Не се страхувайте да поставите някого на мястото му, ако този човек само ви използва.

3. Поставете си приоритетни цели

Направете списък с целите, които са важни за вас и които искате да изпълните. Организирайте времето си по такъв начин, че да ги изпълните. Ако в момента не се чувствате добре здравословно – направете здравето си приоритет: отидете на лекар, запишете се във фитнеса (или на някакъв друг спорт), хранете се по-здравословно. Ако приоритет е семейството си – намерете повече време за него. Искате да научите език или ново умение? Учете по малко всеки ден! Интересна особеност на хората е, че са склонни да се фокусират върху малките ежедневни задачи, а големите цели оставят за някога в бъдещето, но това бъдеще никога няма да дойде, ако не започнете да работите за мечтите си още днес.

4. Не се чувствайте виновни

Спрете да правите неща, които не са ви приятни, но продължавате да вършите, защото усещате натиска на околните. Ако ваша приятелка ви е замъкнала на курсове по йога, но вие сте осъзнали, че предпочитате други спортове, няма причина да ходите само заради нея, за да не я „предадете“. Щом йогата не е за вас – просто напуснете курса. Не е нужно да чувствате вина, важното е, че сте научили урока си и е време да продължите напред.

5. Намерете работа, която обичате

Знаем, че не е лесно да се постигне, но ако всеки ден мразите да ходите на работа и любимото ви занимание е да се оплаквате от шефа – сменете работата си. Независимо дали става дума за конкретната фирма, или изобщо за сферата, в която работите. Замислете се колко време от живота ви прекарвате в работа – нима искате да го прекарате на грешното място? Със и без проучвания ще ви кажем, че хората, които обичат работата си, са много по-щастливи. А ако мразите работата си, това накрая ще ви довлече куп проблеми, по-сериозни от обикновеното главоболие: неудовлетвореност от живота и здравословни проблеми, причинени от стреса.

6. Намерете вашето хоби

Всеки човек има нужда от занимание, което му помага да презареди батериите си. За някои това са разходките сред природата, за други – срещите с приятели. Намерете вашето занимание и му се посвещавайте от време на време.

7. Спрете да се тревожите за всяко нещо

Вместо да се тревожите през цялото време, приемете, че животът може да ви поднесе много различни емоции и преживявания, ако имате смелостта да се гмурнете в него. Вашата задача е да се учите и да извлечете поука от всяка ситуация. Естествено, че трябва да сте разумни, но ако през цялото време си мислите как ще се спънете и ще паднете, накрая ще се спънете и ще паднете. Отворете сърцето си за света и кой знае – може би ви очакват много неочаквани изненади.

8. Уважавайте личния живот на останалите

Отнасяйте се с другите така, както бихте искали те да се отнасят с вас. Уважавайте тяхното право на избор и не ги съдете, все пак не сте били на тяхно място и не знаете какъв живот са имали. Когато започнете да се отнасяте по-положително към околните, съвсем скоро ще забележите промяна и в тяхното отношение.

9. Приемете миналото

Когато се срамувате от миналото си, искате да го забравите или скриете, вие рушите бъдещето си. Вместо да се обвинявате за миналото – приемете го и дайте всичко от себе си, за да не направите същите грешки в настоящето. В крайна сметка не можете да промените миналото, можете само да гледате към бъдещето.

10. Премахнете вредните хора от живота си

Ако сред приятелите ви има хора, които изцеждат енергията ви и единствено ви натоварват, може би трябва да преосмислите приятелството си. Няма нищо лошо в това да продължите напред и да бъдете с хора, които ви правят щастливи.