Не е необходимо да посещавате СПА професионалист, за да получите лечение, което ще ви осигури редица ползи за здравето. Накисването на краката може да се приготви с много малко разходи и със съставки, които могат да се намерят във всяко домакинство (рядко са необходими повече от 5 неща). Това може да стимулира кръвообращението, да помогне за излекуване на определени заболявания и да има мощен ефект върху ума и тялото ви.

Хубав бонус е, че когато накиснете краката си, сте свободни да промените концентрацията на съставките и по този начин получавате повече ползи и намалявате риска от дразнене на кожата, причинено от добавянето на химикали.

Ще ви споделим 10 вълшебни рецепти за вани за крака, които помагат чудесно за различни здравни цели.

1. Контрастни вани за подути крака

Различните температури на водата помагат за насърчаване на по-доброто кръвообращение в краката. Въпреки това, уверете се, че водата, която използвате не е прекалено гореща. Вземете 2 кофи и напълнете половината от първата с гореща, а половината от втората със студена вода. Накиснете краката си в горещата вода за 10 минути, след което ги поставете за още 10-12 минути в кофата със студена вода. Сменете обратно към горещата вода и дръжте краката си там още 5 минути.

2. Ароматни цитруси, за да се отървете от миризмата на краката

Тази вана се бори не само с лошите миризми и потта, но е и перфектен начин за успокояване на болки в краката. Добавете един лимон, една лайм и един портокал (всички напълно нарязани) във вана за крака с топла вода. Добавете 4 капки масло от мента, 4 капки масло от чаено дърво и 3 супени лъжици сода за хляб. Накиснете краката в сместа за около половин час.

3. Накисване в евкалипт за облекчаване на стреса

Няма да мине дълго след тази вдъхновена от спа вана за крака и ще се почувствате по-отпочинала и спокойна. За да направите ваната, добавете малко успокояващи соли Епсон по ваш избор в съд пълен с топла вода и 10-12 капки евкалиптово масло. Накиснете краката си за 20-30 минути.

4. Билкова вана за възстановяване след дълъг ден на работа

Това домашно лекарство ще помогне на тялото да функционира правилно, особено след много часове, прекарани в ходене или седене. Сред бонусите ще получите детоксикация и по-здрава кожа. Нежните билки също така ще направят чудеса за настроението ви и ще ви помогнат да се отпуснете напълно. Направете си вана за крака с топла вода, добавете 2 с.л. соли Епсон или морска сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч. л. зехтин екстра върджин и каквито билки предпочитате - магданоз, розмарин или мента. Можете да завържете билките в тензух, така че ваната ви да остане чиста.

5. Вана с лавандула за успокояване на възпалени мускули

Лавандулата е известна, че е естествено обезболяващо средство. Тази вана ще помогне за успокояване на възпалените стави и ще донесе облекчение на мускулите, а красивият аромат ще успокои ума ви. Към вана с топла вода добавете 1/2 чаша соли Епсон, 2 супени лъжици сода за хляб и 6 капки етерично масло от лавандула. Накиснете краката си там за 15 до 30 минути.

6. Вана с лимонов сок за жълти нокти

Въпреки че това освежаващо накисване само по себе си може да помогне за премахване на жълти петна от ноктите, струва си да знаете, че директното разтриване на резени лимон върху проблемните зони също е добро лечение в този случай. За ваната добавете супена лъжица пресен лимонов сок към водата и просто накиснете пръстите на краката в сместа.

7. Соли Епсон за намаляване на възпалението

Те могат да има доста добър ефект в случаите на болка и възпаление, освен това това накисване ще бъде чудесно лекарство, което ще ви помогне да се чувствате по-спокойна и да подобрите концентрацията си. Поставете 2-3 супени лъжици от солта във вана с топла вода. Накиснете краката в сместа за 10 до 15 минути. Солта може да направи кожата суха, така че е важно да овлажнявате краката добре след тази процедура.

8. Вана със сода за суха кожа

Топлото накисване в сода за хляб може да бъде най-доброто решение, ако искате да премахнете мъртвата кожа от краката. Това средство обаче няма да помогне на всички - содата за хляб може да е дразнеща и дори да изсуши кожата. Тези, които имат чувствителна кожа или алергии, трябва да избягват този „спа център“ за крака. Добавете 2-3 супени лъжици сода за хляб в пълна вана за крака с топла вода и накиснете краката си там за 10-20 минути. Нанесете много овлажнител след тази процедура.

9. Универсално накисване в оцет

Ябълковият оцет бързо ще осигури облекчение на подутите крака и глезени и може да помогне за успокояване на сухите, напукани стъпала и за лечение на мазоли. Тази вана също намалява миризмата на краката. Оцетът има добри противовъзпалителни свойства, така че тези, които имат гъбички по ноктите на краката, също може да поискат да опитат. За тази баня използвайте хладна вода, за да не изсушите кожата. Смесете 1 част оцет с 2 части вода и накиснете краката в сместа за 10-15 минути. Можете да използвате етерични масла, за да направите силния аромат на оцета по-приятен.

10. Вана с краставици, без ваната, за намаляване на сковаността

Това домашно лечение работи чудесно в случаи на подути крака и скованост. Краставицата също прави накисването супер освежаващо. Нарежете една краставица на тънки филийки. Можете или да поставите филийките на краката и да ги покриете с хлабава превръзка (отстранете я след 20-30 минути) или просто извлечете сока от краставица, добавете го във водата на ваната и нанесете сместа върху краката – и в двата случая ще получите същите резултати.

Въпреки че ваните за крака работят добре в широк спектър от случаи, важно е да запомните, че тези средства не могат да служат като заместител на лекарства. Освен това тези, които имат проблеми с белия дроб, алергии, диабет, сърдечни състояния, ниско кръвно налягане и някои други състояния, трябва да се консултират с лекар, преди да опитат вани за крака.

Какви резултати постигнахте, ако някога сте опитвали вана на крака? Коя е любимата ви?