Ако първите ви опити в кухнята не са били съвсем чудесни, не се отчайвайте – лесно можете да оправите нещата с няколко правилни съвета.

Днес сме подбрали 13 хитринки от професионалните готвачи, с които ще подобрите готварските ви умения и ще смаете семейството и приятелите ви.

1. Как бързо да направите пица с хрупкава коричка

Ако искате пицата ви да има хрупкава коричка, трябва да я печете на висока температура, около 250 градуса за 10-15 минути. Пазете я обаче, защото бързо може да изгори при такава висока температура.

2. Изпържете ориза

Обикновеният бял ориз трябва да се измие хубаво, за да не лепне след варене, но дори и тогава може да получите лепкава каша. Затова го запържете съвсем малко с масло или друга мазнина. След като оризът вече не изглежда прозрачен, добавете вода, която да го покрие, и го оставете да поври около 15-20 минути.

3. Как се пече цяло пиле

Пилешките гърди се готвят по-бързо от бутчетата, затова, ако искате пилето да е опечено, имате два варианта: да сложите малко лед върху гърдите за 30 минути преди готвенето или да сложите пилето с гърдите надолу и след 50 минути да го обърнете наобратно, за да се опекат добре и гърдите.

4. Как да приготвите сухото и жилаво месо

Техниката су вид запазва сочността на месото и то става много вкусно и крехко, но оборудването за су вид е доста скъпо. Може да го замените с обикновено фолио. Ще ви трябва и голяма тенджера и термометър. Сложете мазнина и подправки на пилето, увийте го с няколко слоя фолио и го поставете в топла вода, която трябва да е около 70 градуса.

Обикновено на месото му трябват 2 часа, за да бъде сготвено по този начин, но се уверете, че температурата на водата не е над 70 градуса. След това извадете месото и го оставете да почине 15-20 минути, преди да го развиете. След това може да го запечете набързо в тиган или на скара, за да се получи коричка.

Може да приготвите всяко месо по този начин, но следвайте рецептата, за да знаете колко време трябва да варите всяко месо.

5. Обелете морковите, преди да ги сварите

Ако искате морковите да запазят приятния си цвят по време на варенето, обелете ги предварително.

6. Как да направите майонеза без яйца

Майонезата се прави със сурови яйца, което винаги крие потенциален риск. Ако това ви притеснява, ако имате непоносимост към яйца или сте веган, може да направите и майонеза с... мляко (дори и с кокосово мляко)!

Ето една бърза рецепта:

Необходими продукти:

  • 1/3 чаша много студено мляко
  • 3/4 ч.л. лимонов сок
  • 1 малка скилидка чесън
  • 1/8 ч.л. смлян бял пипер
  • Около 3/4 ч. растителна мазнина (например олио или рапично масло) или 1/2 ч. растителна мазнина плюс 1/4 ч. зехтин
  • Сол

Начин на приготвяне:

1. Смесете млякото, лимоновия сок, чесъна и пипера с миксер или блендер за 30 секунди, докато сместа се запени.

2. Пуснете миксера на висока скорост и много бавно излейте мазнината, докато сместа се сгъсти. Може да ви трябва по-малко или повече мазнина. Добавете сол на вкус. Такава майонеза ще издържи до 1 седмица в хладилника.

7. Използвайте студено масло, за да получите коричка, и топло масло за печене

Маслото се използва в повечето печива, но има една малка особеност при неговото използване – ако искате да получите хрупкава коричка, използвайте замразено масло, а ако искате пухкава и мекичка коричка, трябва да използвате затоплено масло.

8. Тайната на вкусния бульон

Независимо какво месо използвате за бульона, сложете солта или в самото начало на готвенето, или когато водата тъкмо ще заври – недейте да слагате солта накрая. И още един съвет – бульонът ще бъде по-вкусен, ако сложите месото и зеленчуците в студената вода в началото.

9. Бялото месо също може да е сочно

Ако ще готвите бяло месо, не го отделяйте от костта. Няма значение как ще го приготвите, но то ще бъде по-сочно, ако оставите костта и кожата. Премахнете ги след готвенето.

10. Сложете хлебни трохи в кюфтета

Кюфтета ще запазят формата си по-добре, ако към каймата сложите хлебни трохи. А за да бъдат още по-вкусни, изпържете хлебните трохи с малко лук и масло.

11. Как да приготвите най-сочните кюфтета

Ако не сте голям майстор, кюфтета, изпечени на грил, нерядко стават доста сухи. За да предотвратите този гаф, поставете ледено кубче върху кюфтето. Другият вариант да сложите натрошен на ситно лед в самата кайма.

12. Как се правят забавни палачинки

Ако сте настроени творческо, може да изсипете сместа за палачинки в стара бутилка за кетчуп и чрез нея да си направите каквато форма искате.

13. Как се приготвя перфектният ориз

Ако искате да сготвите перфектния ориз, ви даваме един трик. Когато водата заври, намалете котлона, вдигнете капака на тенджерата и поставете кърпа върху тенджерата, след това я захлупете и изчакайте ориза да абсорбира всичката течност. Кърпата ще абсорбира водата, която се изпарява. Но се уверете, че кърпата не докосва котлона, защото ще се запали.