По света има 195 държави и всяка от тях има свои собствени традиции, така че не е изненадващо колко различни са навиците и обичаите на хората по света.

На нас може и да ни се струва странно, но на някои места по света чупят цял куп грънци за щастие, плачат горко преди сватбата си (дори да се омъжват по любов) или организират бюфети, специално за местните маймуни.

Вижте някои доста странни порядки и обичаи от чуждите държави:

1. Таксито в Австралия и САЩ

В Австралия, когато се качвате в такси, е прието да седнете до шофьора. Той може да се обиди или да се чуди какъв е проблемът, ако седнете на задната седалка, а пътувате сама. В САЩ е точно обратното – прието е пътниците да сядат на задната седалка, а сядането отпред може да се сметне за навлизане в личното пространство на шофьора.

2. Ритуалният плач преди сватба в Китай

Би трябвало сватбата да е един много радостен момент и на нея да се плаче само от радост, но според една древна китайска традиция на сватбата се плаче от „мъка“. В много селца в Китай тази традиция е запазена и до днес, тя е особено жива сред етническата група туджия. Според техните традиции булката трябва да започне да плаче един месец преди сватбата. Тя плаче в продължение на 1 час всеки ден. 10 дни, след като е започнала да плаче, към нея се присъединява и майка ѝ, след още 10 дни се присъединява и баба ѝ. До края на месеца всички нейни роднини от женски пол трябва да заплачат с нея. Всъщност булката не плаче от мъка, по време на този ритуал бъдещата невеста нарежда фалшиви думи на тъга, прикривайки радостта си. По този начин изразява благодарност към родителите си, с които се разделя с мъка, но и иска да излъже мистичните сили и завистливите хора, че е нещастна, за да не я прокълнат и да ѝ откраднат щастието. Освен това всяка от жените плаче по различен начин и накрая се получава нещо като песен.

Тази традиция има много древни корени и е възникнала още преди Христа. Според преданията някога принцесата на кралство Жао трябвало да се ожени за краля на кралство Ян и да стане кралица. Нейната майка, в мига на раздялата, се свлякла в нозете ѝ, заплакала горчиво и я замолила да се върне възможно най-бързо. По-късно тази история дава началото на сватбения плач.

3. Замерянето на необвързаните с канела в Дания

Една стара традиция от XVI век е все още жива в Дания. Ако на 25-ия или на 30-ия ви рожден ден сте все още неомъжени, приятелите ви с удоволствие ще ви окъпят с канела. Традицията се свързва с някогашните търговци на тази подправка, които обикновено били толкова заети заради пътуванията си, че нямали време за брак.

4. Чупенето на чинии преди сватбата в Германия

Няколко седмици преди сватбата в Германия изпълняват традицията „полтерабенд“. Тогава в дома на двойката идват приятели и роднини и носят керамични съдове, които чупят из дома на бъдещите младоженци. След това влюбените трябва да почистят цялата бъркотия, което ще им донесе късмет и ще ги научи да работят в екип.

5. Ден на сладкото в Швеция

Всяка събота в Швеция е ден на сладкото, и то не само за децата, но и за възрастните.

Малко шведи обаче знаят откъде идва тази традиция – през 50-те години учени от болницата „Випехолм“ позволили на пациентите да ядат огромни количества сладко. Целта на учените била да видят дали има връзка между сладкото и кариесите. Естествено, експериментът установил, че голямото количество сладки храни водят до множество кариеси и проблеми със зъбите. Тогава Министерството на здравеопазването препоръчва на родителите да дават сладко на децата си само веднъж в седмицата, за да предотвратят появата на кариеси.

6. Хонги в Нова Зеландия

Хонги е поздравът на маорите. При него двамата поздравяващи се опират носове и чела. Идеята е, че така те споделят дъха на живота.

7. Маймунският бюфет в Тайланд

В стария град Лопбури в Тайланд. Всеки ноември там се организира огромна шведска маса за хиляди местни маймуни. Над 4 тона храна се сервират край близкия храм, за радост на животните Вярва се, че маймуните носят късмет, затова местните жители искат да ги зарадват. Освен това гледката напълно си струва, къде другаде ще видите маймуна да похапва вкусен десерт?

Градът на маймуните, както е известен Лопбури, привлича много туристи от цял свят, а местните се отнасят с голяма почит към тези животни и се грижат те да живеят добре. Как да не ви се прииска да сте маймуни в Тайланд!

8. Търкалянето на сирене в Англия

Този фестивал се провежда на Купърския хълм в Глочестър, Англия. Идеята е, че една пита сирене се пуска по хълма, а участниците трябва да я настигнат. Първият, който финишира, печели сиренето. Вероятно ви се струва логично да се опитат да уловят сиренето, но то получава 1-секунда преднина и развива до 110 километра в час, така че улавянето му не е много вероятно. Доста от участници се нараняват, докато бягат надолу по хълма.

9. Шампионат за най-грозна физиономия в Англия

Продължаваме със странните английски състезания. Те си имат и шампионат за най-смешна и грозна физиономия. Обикновено хората без зъби имат по-добър шанс да го спечелят.

10. В Унгария не се чукат с бира

На много места по света хората не се чукат с чаши, ако в тях няма алкохол, но в Унгария чукането с бира също е забранено. Според преданията през 1848 г. унгарската революция срещу Хабсбургите е сразена и австрийците отпразнували победата си с вдигане на тостове и с чукане на халби с бира. Унгарците се заклели, че в следващите 150 години никой няма да се чука с бира. Въпреки че вече са минали 150 години, унгарците още спазват тази традиция.

11. Знакът за „Окей“ е забранен в Бразилия

По-добре не използвайте този жест в Бразилия. Там се смята за много обиден и вулгарен – все едно показвате среден пръст на някого.

12. Инемури в Япония

Инемури означава да си поспиш, докато учиш или работиш. Спането на обществени места също е позволено и не се смята за нещо необичайно. При нас да заспиш на работното си бюро е проява на мързел, но в Япония е признак, че работите толкова усилено, че сте направо изтощени.

13. Не пипайте главите и косите на хората в Тайланд

Да пипнете главата на някого в Тайланд, се смята за много обидно, ако не сте достатъчно близки. За тайландците главата е свещена и пипането ѝ е нежелателно. Не бива да пипате главите и на статуите на Буда.