Има една поговорка, която казва, че пътят към сърцето на мъжа (и на жената, бихме добавили ние) минава през стомаха му. Кулинарните умения са от съществено значение за всички - от хората, които живеят сами, до майките и бащите, които готвят за семейството си, но повечето от нас подхождат плахо към готвенето или го намират за нещо сложно.

За щастие, има някои трикове, които могат значително да подобрят представянето ви в кухнята и да ви улеснят живота. И така, представяме ви 15 кухненски и готварски трика, които ще ви направят майстори в кухнята и с които ще оберете овациите на гостите си.

Обелете чесъна по лесния начин!

За да обелите чесъна без никакъв проблем, сложете го в микровълновата и затоплете цялата глава за 20 секунди. След това ципата му ще се маха много лесно.

Правилният начин да обелите джинджифил

Най-лесно и икономично ще обелите джинджифила с помощта на лъжица.

Печете рибата върху канапе от лимонови резенчета

Ако ще правите риба на грил, запомнете този съвет. Първо, естествено, не слагайте рибата директно върху скарата, защото ще залепне за решетката, а после ще се разпадне, докато се мъчите да я отлепите. Затова ви препоръчваме да сложите рибата върху канапе от лимонови резенчета. Първо, така няма да залепне. Второ, лимонът ще ѝ придаде приятен аромат и вкус.

Как да затоплите старата пица

Стоплената пица определено няма същия приятен вкус като новата, но как ще изхвърлите вчерашната пица! Абсурд. Решението е да я стоплите в микровълновата, но с чаша вода. Благодарение на изпарената вода пицата ще омекне и няма да се изсуши.

Как да нарежете много чери домати наведнъж

Ако ще правите салата и трябва да нарежете цяла шепа и повече чери домати, имаме идея. Сложете ги между две чинии, както е показано на снимката, и с един остър нож преминете през тях. Готово! С едно движение всички домати са нарязани.

Замразете лука преди рязане, за да предотвратите сълзите

Замразяването на лука забавя освобождаването на химикалите, причиняващи сълзи.

Различните видове чай трябва да се приготвят на различна температури за различно време

Да, ние сме свикнали да стоплим водата, да метнем пакетчето в чашата, да поизчакаме малко да изстине и да си пием чая, докато пакетчето, най-вероятно, още се седи в чашата. Но този подход е много грешен за някои сортове чай, които стават горчиви, ако се запарят с вряла вода или се оставят твърде дълго в чашата.

Ето няколко съвета, които ще ви дадат представа как се запаряват най-известните видове чай:

Черен чай: Черният чай е най-издръжливият чай. Може да се запарява в гореща вода за около 4-6 минути.

Оолонг: Той попада между черния и зеления чай. Запарява се не във вряла вода. Препоръчителната температура е около 90 градуса за 5-8 минути.

Зелен чай: Трябва да сте по-нежни със зеления чай. В никакъв случай не го запарявайте във вряла вода, защото ще стане горчив. Препоръчителната температура е 70 градуса за 2-4 минути. Ако си нямате термометър, просто изчакайте водата да заври и след това я оставете да изстине около 2-3 минути.

Бял чай: Белият чай също е доста деликатен. Водата може да е малко по-топла от тази за зеления – около 80 градуса и запаряване около 4-6 минути.

Ройбос: Този сладък чай от Южна Африка също е доста издръжлив и трябва да се приготвя с вряла вода, също като черния чай.

Билков чай: Разбира се, има много видове билки, така че няма правило, валидно за всички, но обикновено билките са издръжливи и се запаряват във вряла вода за около 5 минути.

Как да забавите презряването на бананите

Според едни японски учени най-узрелите банани са най-полезни, но повечето от нас никак не обичат презрелите банани. Ако искате да забавите този процес, увийте дръжката на бананите с фолио. По този начин ще си спечелите още 3-5 допълнителни дни, в които бананите са свежи и стават за ядене.

Как да извадите падналата черупка

Ако малка част от черупката е паднала при белтъците и жълтъците, вместо да цапате вилица или ръцете си, използвайте самата черупка, за да изгребете падналата част.

Как се пекат на грил най-сочните кюфтета

Ако не сте голям майстор, кюфтета, изпечени на грил, нерядко стават доста сухи. За да предотвратите този гаф, поставете ледено кубче върху кюфтето.

По-често използвайте кухненската ножица

Понякога тя е по-удобна от нож и може да ви свърши чудесна работа при разфасоването на цяло пиле.

Как да махнете сладкишите от формичката

Преди да изсипете сместа в тавата, първо я покрийте с хартия за печене, която трябва да се подава от ръбовете на тавата. Благодарение на хартията лесно ще извадите сладкиша от тавата.

Ако сте пресготвили пилето или пуйката

Както сигурно знаете, пресготвеното пиле е доста сухо. Спасението е да излеете топъл пилешки пульон върху него, за да го направите по-сочно.

Как бързо да изстудите напитките през лятото

Не е достатъчно просто да ги сложите във фризера. Още по-бърз начин е да увийте кенчето/бутилката в мокра кухненска хартия и тогава да го сложите във фризера. Хартията ще замръзне много бързо и ще изстуди напитката по-бързо.

За да не изсъхват бисквитките

Много е неприятно да отворите голяма кутия бисквити и на следващия ден те вече да са изсъхнали. Но за такива моменти имаме един трик. Просто поставете парче ябълка при бисквитите. Така ще останат по-мекички и вкусни за по-дълго време.