На всички ни е известно, че има хора, които са лошо и в никакъв случай не ни мислят доброто. Те могат да бъдат срещнати навсякъде: в работата, на улицата, в магазина... Понякога дори може да става въпрос за член на семейството или някой роднина, който има за цел да ни навреди по някакъв начин. Но как да познаете този човек? Ето няколко сигурни признака: 

1. Той се радва на нещастието на другите

Един лош човек обикновено е бил нараняван в миналото. Но за разлика от други хора, които виждат в болката начин да станат по-състрадателни и човечни, той започва да се наслаждава. Без значение дали става въпрос за новина по телевизията, или нещо, което се случва с негов познат, той ще изпита истинско задоволство от нещастието на другите.

2. Той има проблеми с контролирането и властта

Злите хора имат едно общо качество: всички те искат да контролират. Когато нещата стават по техния начин, всичко е наред, но в момента, в който някой реши да се противопостави на решението им, веднага вижда лошата им страна. Няма да е учудващо, ако този човек се опита да ви нарани по всевъзможен начин. Естествено, тук не говорим за физическа саморазправа, той ще използва чувствата и емоциите, за да ви накара да направите точно това, което иска. 

3. Той е нечестен

Нека бъдем напълно откровени - всички лъжем понякога. Но не всеки е лъжец. А лъжецът е специална порода - той лъже патологично и понякога дори не го осъзнава. Понякога това се случва толкова често, че лъжите се превръщат в нещо, което формира неговата реалност. А човек, който живее живот изпълнен с лъжи, рано или късно става затворник на собствените си лъжи и последиците от тях. Те започват да служат като инструмент за манипулиране на реалността, която не му служи така, както би искал.

4. Той кара хората да се чувстват странно около него

Често пъти, един от най-сигурните признаци, че човекът е зъл, е че просто не се чувствате добре около него. Имате неприятно усещане, което не можете да обясните. Доверете се на усещанията си и внимавайте. Ако се окаже, че сте сгрешили, просто се извинете. Все пак това е по-добрият вариант отколкото да съжалявате, че не сте последвали инстинкта си, нали?

5. Той иска да ви подведе

Контролирането е една от най-големите сили на злия човек. Когато иска да ви контролира, той ще се опита да ви подведе да мислите по определен начин за него, за други хора или ситуации. Това ще се случи чрез лъжи и изопачаване на истината. Именно по този начин злият човек ще се опита да контролира поведението ви в негова полза.

6. Той никога не се разкайва

Дори да е ясно, че е сгрешил, един лош човек никога няма да си признае. Вместо това той ще се опита да обвини някой друг за грешката и ще потърси обяснение, което е най-изгодно за него. Можете да познаете, че един човек е лош по това, че никога няма да чуете от него думата „съжалявам”.

7. Той е злопаметен

Когато споделяте дадено нещо на лош човек, той много добре запомня всяка дума, която му казвате, като по този начин складира ценна информация за вас. А, ако случайно не искате да отговорите на изискванията му, няма да се поколебае и за миг да я използва, за да ви навреди. Ще познаете такъв човек по начина, по който говори за другите хора. Ако усетите злоба в тона му, когато стане въпрос за някого, то определено трябва да внимавате какво споделяте пред него.

8. Той не поема отговорност

Такъв човек няма никакви морални задръжки. Той никога няма да се почувства отговорен за болката, която е причинил на другите и няма да позволи вината да завладее съзнанието му. Вместо това той ще прехвърля вината върху другите и ще държи на своето, че извинението е за слабите. Все пак е доста по-лесно да накараш някой друг да се извинява за твоите грешки, нали?

9. Семейството и приятелите му ви предупреждават за поведението му

Един от най-сигурните признаци, че един човек е зъл и то не само с вас, е ако близките му също забелязват това поведение. По-добре ги послушайте преди да сте се изпатили...

10. Той е лош приятел

Добрите приятели са с вас както в щастливите, така и в моментите, в които изпитвате болка. Ако такъв човек е част от живота ви, то не се учудвайте, ако се появява само когато нещата са наред. 

11. Той е расист, сексист или хомофоб

Един от начините да познаете дали един човек е лош, или добър, е като разберете мнението му за расите, другия пол или сексуалната ориентация. Ако той не приема различията в другите и не уважава правото на личен избор на хората, то това е повече от ясен признак, че срещу вас стои човек, от когото трябва да се пазите.

12. Той ви манипулира

Злите хора могат да бъдат много мили. Но за разлика от другите, това е с цел. А тя обикновено е да получат нещо от вас. Ако ви направят услуга, можете да сте сигурни, че след това ще трябва да си платите с нещо. Злите хора никога не дават нещо просто ей така. Запомнете това!

13. Той се опитва да ви омаловажи

Един от начините на такъв човек да ви контролира, е като ви накара да се чувствате маловажни. По този начин, намалявайки вашата вътрешна самооценка, той има повече контрол върху вас и може да ви използва за постигане на собствените си цели.

14. Той обича да обърква хората и да създава конфликти

Той ще използва всеки един момент, за да предизвика конфликт и да ви обърка. А колкото по-объркани, уплашени и несигурени сте, толкова  повече власт ще има над самите вас. 

15. Той има много лица

Лошият човек ще бъде точно това, което се очаква да бъде, само и само, за да получи това, което иска. Той има добре измислена история и имидж, които се опитва да представя пред хората. Единственото общо нещо за всичките му лица е, че никой не знае кое е истинското.

16. Той няма граници

Той е обсебващ, натрапчив и фалшив. В много отношения е като бумеранг. Независимо колко се опитвате да го изхвърлите от живота си, той винаги се връща обратно към вас. Той не познава граници и не се отказва лесно, затова на вас ще ви трябват много сили, за да изхвърлите такъв човек от живота си. Но повярвайте, заслужава си!