Нутриционистът Магдалена Пашова разкрива за вас още от тайните на здравословното хранене. Днес тя се е спряла на изненадващи факти относно храните, които погрешно смятаме за полезни. Пиете ли фреш всеки ден, например? Здравословен ли е миксът от сурови ядки и какви капани крият сушените плодове. 

Интересът към здравословното хранене често пъти върви ръка за ръка с объркваща и конфликтна информация, митове и заблуди. Част от тях са дело на креативния маркетинг, който създава здравословен „ореол“ около някои храни, а истината за тях е доста по-различна.

Днес ви представям и свалям ореола от 5 популярни храни, които считате за здравословни, но всъщност не са!

Фрешове

През последните години в София, а и в други градове, отвориха врати много фреш-барове, различни магазини за зеленчуци и кафенета започнаха да предлагат фрешове, които често рекламират като „чаша здраве“ или „витамини в чаша“

В сравнение с продукти като „натурален сок“ в кутийка и всякакви оцветени газирани напитки, фрешовете са по-добра алтернатива. Това обаче не ги прави здравословни! Прясно изцедените плодови сокове не са нищо повече от концентрирана плодова захар (фруктоза). Приемът на големи количества концентрирана захар, независимо под каква форма, има негативен ефект върху кръвната захар и нивата на инсулина, а оттам и върху цялостния ни хормонален баланс. Това важи особено за хора с генетична предразположеност към хипогликемия, инсулинова резистентност и диабет.

Колкото до полезността на витамините, наличието им в подобни напитки е спорна, тъй като видът на машината е от определящо значение за качеството на сока. Масово използваните и по-евтини центруфужни машини причиняват окисляване и ако сокът не бъде изпит веднага след изцеждането, той губи полезните си витамини.

По-добрата алтернатива:

Ако обичате прясно изцедени сокове, избирайте зеленчукови сокове, сокове от зеленолистни зеленчуци или комбинация от зеленчуци с много малко плод (зелена ябълка, лимон, грейпфрут). Разреждайте с вода, за да намалите ефекта от фруктозата върху кръвната захар.

Микс от сурови ядки

Суровите ядки станаха популярна закуска или нещо за похапване в забързаното ежедневие за хората, които се интересуват от здравословно хранене. Суровите ядки, консумирани директно от пакетчето обаче крият повече рискове за здравето, отколкото ползи. Всички сурови ядки и семена съдържат в обвивката си фитинова киселина, която ги предпазва от покълване и разваляне, но също така действа като ензимен инхибитор, пречи на абсорбцията на минералите и може да доведе до възпаление на чревната лигавица. Допълнително, много често ядките и семената съдържат спори на патогенни микроорганизми като бактерии и паразити.

По-добрата алтернатива:

Суровите ядки могат да бъдат полезна закуска, само ако предварително са накиснати за няколко часа във вода. За още-по добър ефект към водата може да добавите няколко капки екстрат от грейпфрут, който има силен анти-бактериален и анти-паразитен ефект.

Сушени плодове

Стафиди, фурми, сушени кайсии и смокини са предпочитан начин за подслаждане от хората, които търсят здравословна алтернатива на класическите сладкиши.

Истината е, че сушените плодове имат далеч повече захар от пресните заради намаленото си водно съдържание. За сравнение –  една чаша с пресни боровинки съдържа 4 гр захар, а в чаша със сушени боровинки количеството е 70 гр. При индустриалното сушене на плодове се добавят различни оцветители, химикали и стабилизатори, които осигуряват добър и консистен търговски вид. Приемът на подобни вещества обаче допринася за увеличаването на общата токсичност на тялото.

По-добрата алтернатива:

Ако държите на сушените плодове, най-добре е да си ги сушите сами във фурната или в дехидрататор, а преди консумация да ги накисвате за няколко часа във вода, за да възвърнете част от водното им съдържание – процес известен като реконституиране.

Зърнени десeрти

Различни зърнени, протеинови и сурови десертни барчета са удобна закуска, която да сложите в чантата си и да хапнете в движение, след тренировка или между две срещи. Безспорно, ако трябва да избирате между протеинов бар и обикновена вафла, е по-добре да изберете първото!

Не забравяйте обаче, че не всички зърнени десерти са еднакви! Някои от тях съдържат до 30 гр захар под формата на сушени плодове, оризов сироп и други подсладители.

По-добрата алтернатива:

За да сте сигурни, че десертът, който сте си избрали няма да ви навреди, следете етикета за съдържанието на захар и избирайте продукти с по-малко на брой съставки - за предпочитане комбинации от ядки, семена и супер-храни като какао, мака, конопени семена, годжи-бери и т.н. Не забравяйте, че можете да си приготвите такива десерти и вкъщи, като сами изберете съставките и контролирате захарта!

Суши

Комбинацията от ориз, водорасли и сурова риба също е сред популярните през последните години храни, които се възприемат за ниско-калорични и здравословни. За жалост истината и тук е по-различна. Сред най-често използваните риби за суши са сьомга и риба тон, а това са и рибите, в които се установяват най-високи нива на живак – тежък метал, опасен за човешкото здраве. Сьомгата, отглеждана в живарници, съдържа големи количества антибиотик, а розовият цвят на месото й се променя в СИВ, когато не обитава естествената си среда. За да се възвърне обичайния розов цвят на месото, в храната на сьомгата се добавят токсични химикали като canthaxanthin и astaxanthin.

Допълнително, масовият соев сос, който се предлага в ресторантите за суши не е класически ферментирал соев сос, а индустриално произведен, в който често се използва ГМО соя и MSG. Консумацията на ГМО соя се свързва с повишен риск от рак на гърдата, стерилитет, фиброми, намалено либидо и подтискане на нормалната функция на щитовидната жлеза.

По-добрата алтернатива:

Епизодичното хапване на суши не е проблем, защото тялото ни може да се справя и да неутрализира вредните вещества и токсините, стига с тях да не се прекалява! Ако обаче искате суши да присъства по-често в менюто ви, изберете вегетарианско суши и най-добре си го приготвите сами у дома. Можете да експериментирате с киноа вместо с ориз, да комбинирате различни зеленчуци и вместо соев сос да използвате качествен тамари сос.