В отчаяните си опити да спрем времето, понякога прибягваме до драстични мерки като пластична хирургия, инжекции, невероятни по състав и цена кремове... Но съвременните специалисти твърдят, че всичко това ще бъде абсолютно безполезно, ако не преразгледаме съдържанието на чиниите си и това какво похапваме на крак. Знаете ли всъщност, че има хранителни продукти, които правят така, че да изглеждаме по-стари, отколкото всъщност сме? Ето и някои от основните причинители на това:

Продукт №1: Въглехидрати



Сами по себе си, въглехидратите са безопасни, но до едно време. Или иначе казано до момента, когато не се превърнат в наше основно меню. Картофите, тестените изделия, белият хляб, шоколадът, са продукти с висок гликемичен индекс. Разграждайки се, те се превръщат в захар, която трябва да се изгори. Ако след похапването на паста и 2-3 кексчета ние не се опитаме да изгорим натрупаните калории, те ще се натрупат в организма ни и ще допринасат не само до излишни килограми, но и биха забавили производството на колаген, отговорен за "бодрия" вид на нашата кожа!

Забележка: Въглехидратите са най-добрият източник на енергия за организма. Така че не се изненадвайте, че ние всъщност ги ядем по всяко време и навсякъде. Само не забравяйте, че има прости въглехидрати, но има и сложни. Последните са наши приятели. Те насърчават растежа на добрите бактерии в червата и проследявайки целия път на храносмилане, действат като "четка", която събира ненужните и вредни за организма вещества като токсини, холестерол, тежки метали, радионуклиди и т.н. Простите въглехидрати са нужни за повдигане на настроението или когато трябва бързо да се вдигне кръвната захар (например при продължителни натоварвания при спортистите).

Но да се злоупотребява с тях е опасно: простите въглехидрати нарушават нормалната чревна микрофлора, което провокира кожни проблеми (например обриви - от единични до акне).

Храните, съдържащи прости въглехидрати са: сладкиши, плодове, шоколад, мед, газирани напитки и плодови сокове, конфитюри, бял хляб, зърнени храни.

Храните, съдържащи сложни въглехидрати са: всички видове пълнозърнести житни растения и зърнени храни, боб, грах, леща и картофи, сушени плодове, гъби, зелени зеленчуци, някои плодове (ябълки, праскови, круши, цитрусови плодове).

Но не всичко е толкова просто. Например картофите и ориза са сложни въглехидрати, но имат много висок гликемичен индекс и не са подходящи за честа употреба.

Продукт №2: Захар

Един от митовете, които със завидно постоянство ни втълпяват дерматолозите, е че захарта е един от най-големите врагове на кожата. Защо? Бонбоните не само имат висок гликемичен индекс, но и значително увеличават нивото на кръвната захар. Това се отразява на синтеза на колаген и еластин в кожата. И уви, не по добрия начин - скоростта му се намалява значително. В резултат на това се сдобиваме със суха, сбръчкана и изтощена кожа. Ето защо се смята, че ако консумацията на захар се намали значително, то кожата ни ще стане по-здрава, свежа, еластична и опъната.     

Забележка: Протеиновото гликолизиране е процес, при който глюкозата се свързва с белтъците, като тъканта става по-плътна и по-малко еластична. При младежката кожа процесът е много по-активен (колагеновите влакна непрекъснато и постоянно се обновяват) и по-бавно образуват междуклетъчното вещество на дермата с възрастта. Затова ние прибягваме към помощта на козметиката против стареене и разбира се, хирургични техники за подмладяване на кожата.  

Продукт №3: Заместители на захарта
                                                                           

Заместителите на захарта са напълно "изкуствени" продукти. Няма нищо изненадващо в това, че ако сте пристрастени към заместителите на захарта, кожата ви ще започне съвсем скоро да страда от липса на хранителни вещества. Откъде бихме могли да ги получим?!                                                      

На първо място е важно да знаем, че всички подсладители са разделени на две групи - естествени и синтетични. Натуралните са добре познатият мед, сушени плодове, натурален билков сироп, стевия. Синтетичните включват: захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам калий. Най-лошото е, че много синтетични подсладители наистина не са безопасни за здравето! Натриевият цикламат например не може да се използва при пациенти с бъбречна недостатъчност, както и по време на бременност и кърмене. Ето защо, най- здравословният, по отношение на храненето (и дерматологията) вариант, е да свикнете с естествения вкус на продуктите и да избягвате използването на заместители на захарта.

Продукт №4: Алкохол

Бледа и груба кожа като шкурка, кръгове и подпухналост под очите, синкав оттенък на лицето – това са последствията от едно бурно нощно парти. Защо след като прекалим с алкохола на нас не само ни е трудно да се събудим сутринта, но и ни е страх да се погледнем в огледалото? Алкохолните напитки силно дехидратират организма ни, което прави кожата суха и безжизнена. Но с това неговото вредно влияние не свършва. "Как мислите - защо всички хора, които пият имат зачервено лице? Алкохолът действа разрушително на кръвоносните съдове. Лошото кръвообращение води до факта, че с течение на времето кожата става постоянно розова и след това придобива червеникав оттенък"- обяснява австралийската дерматоложка Де Фиори.

В действителност: За отрицателното въздействие на алкохола върху състоянието на организма като цяло и външния му вид не се спори. Етиловият спирт е биологично активно вещество с широк спектър на действие. Какво означава това? Факт е, че той прониква практически безпрепятствено в мозъка, достига почти същата концентрация както в кръвта и предизвиква директен ефект върху централната нервна система. Алкохолът има директен вреден ефект върху генетичния апарат на клетките на молекулярно, генетично и хромозомно ниво, влияе върху структурата и функцията на хромозомите. Алкохолът метаболизира в черния дроб освобождава свободни радикали, които са основните врагове на младостта на кожата. Злоупотребата с алкохол намалява способността на кожата да приема необходимите хранителни вещества. В края на краищата, той е достатъчно калоричен: 1 грам етилов алкохол съдържа 7 ккал ( една порция мартини - 130 ккал). Достатъчен аргумент, за да се придържаме към правилото: ”Колкото по-малко, толкова по-добре”.

Важно: Пиенето на алкохол стимулира апетита, като едновременно с това намалява нашата бдителност, което често води до преяждане. Ако не можете да се лишите от чашата алкохол вечер, докато се храните, то поне се постарайте да пиете повече вода, отколкото обикновено.

Продукт №5: Подправки



Пикантната храна разпалва кръвта и ускорява обмяната на веществата. Но в същото време увеличава потенето и разширява кръвоносните съдове. Разширените вени стават като разпръснати звездички по лицето, а кожата - червеникава като обгорена на слънцето – това е високата цена, която рано или късно трябва да плащат феновете на лютото.

В действителност: Наистина е по-добре да бъдете умерени и предпазливи с подправките - те са противопоказани за хора с възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като силно дразнят лигавицата. Но що се отнася до тяхната вреда за нашия външен вид, не можем да бъдем толкова категорични, защото много подправки съдържат мощни антиоксиданти, възпрепятстващи стареенето (червен пипер, карамфил, канела, куркума, риган, мащерка, босилек). В този случай, работи един от най-мъдрите житейски постулати: всичко е добро, когато е в умерени количества.