Когато усетим болка или друг проблем, първата ни мисъл е да се самодиагностицираме, но всъщност 20% от сериозните заболявания се бъркат с други, по-леки състояния.

Ние смятаме, че здравето е най-голямото богатство, затова трябва да бъдем по-отговорни към него и затова ви представяме списък със заболявания, които много често се подценяват и се бъркат с други състояния.

1. Инфаркт и паническа атака

Понякога е много трудно да различите инфаркта от паническата атака, защото на пръв поглед симптомите са много близки. Острата пронизваща болка при инфаркт обикновено е само в лявата част на тялото – в сърцето и лявата ръка.

Ето няколко разлики между двете състояния:

Хората, които получават инфаркт, започват да дишат учестено и не изпитват паника, но могат да почувстват силен страх. Преди това обикновено получават главоболие и могат да се разтреперят. При паническата атака човек изпитва загуба на контрол над тялото и ума си, дишането става много трудно.

2. Менингит и обикновена настинка

Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък. Заболяването е много опасно и може да доведе до мозъчно увреждане и дори смърт. Затова е важно да се диагностицира бързо и правилно. Обичайните симптоми, като висока температура, студени ръце, мускулна болка, главоболие и умора, могат да ви подведат, че става дума за обикновена настинка.

Следете и за следните симптоми при менингит:

  • скованост във врата;
  • гърчове;
  • обрив;
  • непоносимост към ярка светлина.

3. Туберкулоза и обикновен грип

Туберкулозата изобщо не е заболяване от миналото, тя все още е една от най-смъртоносните болести в света. При нея бактериите нападат белите дробове и след това могат да засегнат и други части на тялото. Туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път – при кашляне, кихане и говорене. При заболяването се наблюдава леко покачване на температурата, и то обикновено само вечер.

Обичайните симптоми, като умора, висока температура, изпотяване през нощта и втрисане, приличат на обикновен грип или настинка.

Затова следете за специфичните симптоми на туберкулозата:

  • кашлицата продължава повече от 3 седмици;
  • в храчките има кръв;
  • болка в гърдите и особено при кашляне;
  • по-значителна загуба на тегло.

4. Рак на гърдата и мастит

Почти половината от болните от рак са диагностицирани много късно. А около една четвърт от тях разбират за болестта си, когато е вече в напреднал стадий. Ако едни и същи симптоми се повтарят отново и отново, проблемът може да не се крие в нисък имунитет, а в нещо по-сериозно.

Раковите симптоми много приличат на други заболявания. Например ракът на гърдата може да бъде объркан с мастит (възпаление на млечните жлези). Или пък злокачественият тумор в дебелото черво може да се обърка с язвен колит или със синдром на раздразнените черва.

Ето някои симптоми, за които трябва да следите при проблеми с гърдите:

  • сърбеж;
  • бучки, подутини или вдлъбнатия;
  • кожни проблеми;
  • промени в зърната.

Редовно проверявайте гърдите си и ако забележите такива симптоми – посетете специалист. Не всяка бучка е рак, разбира се, много често става дума за безобидна киста.

5. Апендицит и киста на десния яйчник

И двете заболявания са опасни и трябва да бъдат диагностицирани навреме. И двете предизвикват силна и внезапна болка в дясната част на тялото. Ако болката е наистина силна, не се надявайте да ви мине, а веднага се обадете на лекар или на бърза помощ.

Повръщането и високата температура са общите симптоми, но има и разлики. При киста се наблюдават и промени в менструалния цикъл, който става по-нередовен и необичаен.

При апендицит се забелязват и следните симптоми:

  • твърдост в корема;
  • нарушение във функцията на храносмилателната система – запек и задържане на газове.

6. Лупус и други заболявания

Лупусът е системно автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото. При автоимунните болести имунната система, която нормално е предназначена да предпазва организма от инфекциозни агенти, чужди тела и тъкани и др., по погрешка „атакува“ собствените тъкани и органи.

Можете да страдате от лупус и с години да не разберете, защото симптомите са много разнообразни и напомнят за други болести. Много вероятно е да решите, че просто имате слаба имунна система, затова толкова често се разболявате. Затова лупусът се диагностицира толкова трудно.

Но ако болката в мускулите и ставите се появява изведнъж и е придружена от висока температура, най-добре е да споделите това с лекаря си и да се подложите на щателни изследвания, защото това заболяване може да засегне всяка част на тялото.

Следете за следните симптоми за лупус:

  • болка в ставите;
  • висока температура, която се появява сякаш без причина;
  • силна умора;
  • болка в гърдите при дълбоко вдишване;
  • косопад.