Колко "детски" са детските книжки? Има ли вечни класики, които всяко дете трябва да прочете и всеки възрастен трябва да пази в домашната си библиотека?

По случай днешния Международен ден на детската книга, направихме списък на класическите романи за деца, които носят важни послания и уроци за живота -  полезно четиво за всяко дете и възрастен. Сигурни сме, че имате поне половината от тези вечни класики. 

"Магьосникът от Оз", Лиман Франк Баум

Поука: Няма място като дома.

Главната героиня Дороти попада в един невероятно приказен нов свят, но не иска нищо повече от това да се върне в дома си в Канзас, който е бил разрушен от торнадо. Понякога без значение колко далеч се намирате от дома и колко прекрасно е новото място всичко, което искате е да се приберете вкъщи.

"Алиса в страната на чудесата", Луис Карол

Поука: Всички сме луди.

Всички сме луди и носим своите странности със себе си. Просто трябва да се научим да приемаме с усмивка и разбиране шантавия свят и всички в него (дори и нас самите).

"Малкият принц", Антоан дьо Сент-Екзюпери

Поука: Всеки от нас живее на собствена планета.

Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че тази брилянтна творба на Екзюпери с детска лекота хвърля светлина на основните житейски ситуации и справянето с тях. Казват, че тази книга трябва да се прочете поне три пъти в живота - като дете, като зрял човек и в края на живота ни. 

"Пипи Дългото чорапче", Пипи Дългото чорапче

Поука: Не приемай живота твърде сериозно.

Безспорно палавата Пипилота е сред любимите ни героини от детството, но и не само. Момиченцето има изумително чувство за хумор и нестандартен поглед върху живота и всяка битова ситуация. За нея нищо не е твърде сериозно или твърде лошо.

"Мечо Пух", Алън Милн

Поука: Човек е нищо без приятели.

Симпатичният дебеланко Мечо Пух също ни учи на важни житейски ценности, като как да ценим приятелите си, как правилно да се отнасяме с тях в различни ситуации и как да преминаваме през трудностите, облегнати на приятелско рамо. Един прекрасен роман, който ще ви накара да преосмислите взаимоотношенията с най-близките си.

"Коледна песен", Чарлз Дикенс

Поука: Животът тече необратимо.

Вечният роман на Чарлз Дикенс по брилянтен начин ни напомня, че в живота няма връщане назад и трябва да внимаваме как го живеем, как се отнасяме към околните, какви добрини или злини вършим, кого и как сме наранили. Тъжната история на чичо Скрудж завършва със щастлив край и ни доказва, че парите не са най-същественото нещо на света, както и ни оставя много поводи за размисъл.