Косата играе огромно значение в живота на повечето хора и поради различни причини влияе както на мъжете, така и на жените.

2 процента от населението в света изпитва косопад или алопеция в даден момент от живота си. Като се има предвид, че естествените съставки имат страхотни свойства за здравето и могат да се използват като козметика, ви предлагаме списък с билки и масла, които могат да ви помогнат да постигнете красивата коса, която желаете.

1. Екстракт от зелен чай

Освен че има много други ползи за здравето, зеленият чай може да помогне и за растежа на косата. Изследване с мишки показва, че пиенето на екстракт от зелен чай значително увеличава растежа ѝ след 6 месеца. Ако планирате да имате дълга коса, редовното пиене на чай може да увеличи шансовете ви.

2. Глухарче

Глухарчето е растение, което съдържа минерали, витамини и противовъзпалителни свойства, които играят важна роля в растежа на косата. Ако искате здрава такава, има рецепта, която може да ви помогне с това.

• Потопете торбичка чай от корен от глухарче в гореща вода за 10 минути.

• Сварете 2 супени лъжици ленени семена във водата за 5 минути.

• След като заври, извадете семената от водата и добавете супена лъжица мед. Оставете да се охлади.

• В бутилка смесете чай от глухарче, ленена вода и една супена лъжица лимонов сок.

• Разклатете добре.

След измиване и използване на балсам, сложете тази смес върху скалпа си и я оставете да престои 10 минути с шапка върху косата, след което изплакнете.

3. Алое вера

Алое вера е друго традиционно растение, което се прочу с многобройните ползи за кожата и с лечебните си свойства. Алоето може да премахне остатъците от други продукти и излишните масла от косата ви. Нежно е и съдържа витамини, които могат да повлияят на растежа на косата и да предотврати косопада.

Можете също така да си приготвите овлажнител за коса от алое вера. В бутилка добавете чаша вода и половин чаша сок от алое вера. Разклатете добре и напръскайте върху косата преди да я стилизирате.

4. Масло от мента

Ментата е чудесна билка за чай и мирише страхотно. Проучване показва, че ментовото масло също може да бъде алтернатива за подпомагане растежа на косата, като насърчава циркулацията в скалпа. Това, което малко хора знаят, е, че ментовото масло трябва да се разреди в качествено масло от жожоба или гроздово семе. Съотношението трябва да бъде 6 капки ментово масло към една чаена лъжичка масло от жожоба. Смесете и след това нанесете върху корените.

5. Масло от розмарин

Розмаринът, освен че се използва за готвене, има и интересно свойство да насърчава растежа на косата. Маслото от розмарин, в сравнение със стандартното лечение за косопад, показва същите резултати след 6 месеца. Като етерично масло, 10 до 12 капки масло от розмарин трябва да се разреди в шампоана. Използвайте го ежедневно, за да постигнете здраво изглеждаща коса.

6. Сок от лук

Странно ли ви изглежда сокът от лук? Може да звучи така, но всъщност е ефективно за предотвратяване на косопад. В проучване, при което участниците са използвали сок от суров лук, е разкрито, че косата показва процес на повторен растеж.

За да направите сок от лук, следвайте тези инструкции:

• Обелете лука и го нарежете на ситно.

• Като използвате сокоизстисквачка или блендер, извлечете сока от него. Използвайте тензух, ако е необходимо.

• Нанесете сока от лук върху скалпа си.

Ако сте любопитни, прилагането на сок от лук два пъти дневно върху косата ви за около 6 седмици може да ви даде подобни резултати.

7. Кокосово масло

Кокосовото масло е друга съставка с многофункционални функции. От готвене до овлажняване, то е чудесно за косата. В сравнение с минералното и слънчогледовото масло, кокосовото е единственото, което намалява увреждането на косата, ако се използва като продукт за поддържане преди и след измиване.

Можете да опитате да приложите кокосово масло преди или след измиване на косата. Ако искате здрава и дълга коса, кокосовото масло е абсолютно задължително!

8. Лавандулово масло

Лавандуловото масло е не само чудесно за създаване на успокояваща среда, но също така се представя отлично, когато се прилага за растеж на косата. Проучване показва, че разреденото лавандулово масло, когато се прилага върху косата веднъж дневно в продължение на около 4 седмици, води до по-гъста коса и по-голям брой космени фоликули.

Още веднъж, тъй като е етерично масло, винаги трябва да се разрежда в друго масло като жожоба или дори шампоан и след това да се нанася върху корените на косата.

С кои от тези естествени съставки сте опитвали да постигнете плътност и растеж на косата? Коя е любимата ви? Знаете ли за други природни съставки, които са полезни за растежа на косата?