Няма съмнение, че да станеш майка е най-великото чувство на света, а да видиш заветните две черти на теста за бременност е един от най-очакваните моменти за много дами. Но преди раждането има много неща, които бъдещата майка трябва да знае и проучи – от позата, в която трябва да спи, до това как трябва да се храни.

Днес ви даваме няколко теми, които е хубаво да обсъдите с гинеколога си, преди да стане време за раждането:

1. Грижата по време на бременност

След като разберете, че сте бременна, и изберете гинеколог, на когото вярвате, трябва да се разберете с него за няколко неща – колко често ще ходите на преглед, дали е добре да взимате някакви витамини или добавки, като фолиева киселина например, дали е добре да носите специални чорапи срещу разширени вени и т.н. Вашите нужди са индивидуални, така че обсъдете всичко, което мислите, че е от значение.

2. Разберете дали имате фамилна обремененост

Бебето може да наследи не само вашите сини очи, но и вашите заболявания. Добре е и двамата партньори да са наясно дали в семейството им има наследствени генетични заболявания, които могат да се предадат на детето.

След като това стане ясно, двойката може да се подложи на генетични тестове. При инвитро процедура е възможно ембрионите да се тестват за генетични проблеми и да се избере здрав ембрион.

3. Храните, които трябва да се избягват по време на бременност

Твърдението, че по време на бременност жената трябва да се храни за двама, е невярно, но е много важно да се приемат повече полезни хранителни вещества, особено желязо, калций, фолиева киселина и протеини. Нездравословният начин на хранене може да доведе до гестационен диабет, до усложнения при раждането и до забавено развитие на бебето.

Важните храни:

  • Кисело мляко и други млечни продукти. Те са пълни с протеини и калций.
  • Бобови растения. Те са богати на фибри и фолиева киселина, която намалява риска от някои родилни дефекти.
  • Моркови и сладки картофи. Те са отличен източник на бета каротини, които майчиното тяло трансформира във витамин А.
  • Храни, богати на омега-3 мастни киселини. Сьомгата е чудесен пример за риба, богата на много омега-3.
  • Зеленолистните салати са богати на желязо и фибри.
  • Чистото немазно месо е богато на протеини, желязо и витамин В.
  • Горските плодове са пълни с витамин С, фибри и антиоксиданти.
  • Пълнозърнести продукти. Те са богати на фибри, витамин В и магнезий.

Храни, които трябва да избягвате:

  • Избягвайте недобре сварените или суровите яйца, за да не се заразите със салмонела. Когато приготвяте яйца у дома, задължително ги измивайте, преди да ги счукате.
  • Естествено, не яжте никакви сурови или недобре опечени меса, защото може да се заразите с токсоплазмоза. Забравете за момент за сушито, ако в него има сурова риба, както и за пастетите.
  • Избягвайте саламите, суджуците и другите обработени меса. Освен че те не са особено полезни, могат също са съдържат паразити, причиняващи токсоплазмоза.
  • Риби, за които се знае, че са богати на живак. Такива са риба тон, акулите, рибата меч и други.
  • Избягвайте да ядете черен дроб и изобщо карантии, защото те съдържат огромно количество витамин А, което може да навреди на бебето.
  • Бързата храна. Както всички знаем, тя никак не е полезна и не може да даде на бебето всички полезни хранителни вещества, от които се нуждае.

4. Какви упражнения можете да правите по време на бременност

Ако бременността не е високо рискова, се препоръчва бременната жена да спортува умерено всеки ден. Активният начин на живот може да намали риска от усложнения. Дори бъдещата майка да не е спортувала преди това, може да започне с леки упражнения по време на бременността.

Подходящи упражнения и съвети:

  • Най-подходящи са умерените аеробни упражнения като ходене, плуване и танци. Йогата също е страхотен избор.
  • Правете почивки и не се преуморявайте.
  • Пийте много вода преди и след упражненията.
  • Ако ще вдигате тежести, те трябва да са много леки – 2-3 килограма например.

Упражнения, които трябва да се избягват:

  • Избягвайте вдигането на по-големи тежести, които могат да натоварят гърба, таза и кръста.
  • Избягвайте упражнения и спортове, при които може да се стигне до падане и които изискват бутане и по-груба игра, като баскетбол, футбол, яздене и т.н.
  • След първия триместър не правете упражнения, които изискват да лежите по гръб. Ако легнете по гръб, нарасналата матка оказва натиск върху долната куха вена (вена кава) и това намалява притока на кръв към сърцето ви. Ако легнете по гръб, бебето няма да се задуши, както често се твърди, но продължителното лежане по гръб затруднява кръвообращението.

Преди да започнете да спортувате, консултирайте се с вашия лекар.

5. В каква поза трябва да спите

Според експертите най-добрата поза за сън е на лявата ви страна. Ако спите на дясната ви страна, притискате горната куха вена и няма да ви е толкова удобно.

Според някои проучвания спането по гръб след 28-ата седмица от бременността увеличава риска от раждането на мъртво дете. Рискът от това все пак е малък, така че не е нужно да се връзвате за леглото или да се паникьосвате, ако се събудите по гръб. Достатъчно е просто да заспивате на една страна и ако се събудите по гръб, отново да се завъртите.

Може да пробвате и със специална възглавница за бременни, която се поставя между краката и пречи да се обърнете по гръб.

6. Научете колко полезна е йогата и медитацията

Според експертите йогата крие редица здравословни ползи както за тялото, така и за ума на бременната:

  • Намалява стреса и притеснението.
  • Намалява риска от някои заболявания, като появата на отоци, диабет или гестационна хипертония например.
  • Подобрява настроението.
  • Намалява болежките.
  • Намалява риска от наднормено тегло.

Освен това много майки споделят, че медитацията и правилното дишане са им помогнали много при самото раждане.

7. Животът ви се променя

По време на бременността бъдещите родители наистина осъзнават, че животът им ще се промени и това предизвиква истинска паника и огромен стрес. А онези, които очакват близнаци, се притесняват още повече.

Много двойки изпитват затруднения при комуникацията в този период. Това обаче е напълно нормално, не се плашете. След раждането на бебето стресът всъщност намалява значително и в почти всички случаи двамата партньори се връщат към предишното си Аз.

Ако забелязвате такива промени във връзката ви, не се тревожете – всичко, през което преминавате, е напълно нормално. Огромният стрес ви кара да се държите нерационално. Опитайте се да правите повече приятни неща заедно, да релаксирате и да се забавлявате. Не говорете постоянно и само за важното събитие.

8. Научете повече за самото раждане

Всички сме чували колко болезнено е раждането, но според едно проучване 90% от жените смятат, че всеки миг болка си е струвала и пак биха преминали през същото.

Всяка бъдеща майка трябва да знае признаците, които показват, че раждането започва. Най-очевидният признак са контракциите, които постепенно стават по-силни и по-чести. В такива моменти ходенето може да помогне, за да се намали болката.

Родилните болки се състоят от 2 компонента:

  • Висцерална болка – тя се усеща в ранния етап от раждането, когато маточната шийка започва да се разтяга.
  • Соматична болка – тя се усеща по-късно, по време на самото раждане, когато родилният канал се разширява.

Поговорете с лекаря ви за това какво да очаквате, по какъв начин е най-добре да родите и какви са вариантите за облекчаване на болката, дали таткото може да присъства и т.н.