Има някои неща, в които вярваме само защото някога отдавна сме ги чули от някого и сме ги приели за чиста монета. Например че трябва да се пие мляко, за да имаме силни кости. Е, време е да разбием някои „факти“, които се оказват чисти митове.

1. За здрави кости трябва да се пие мляко

Според рекламите млечните продукти са страхотен източник на калций и затова са изключително важни за костите ни. Но учени от Харвард са открили, че хората от държави, в които обикновено не се консумират толкова млечни продукти, по-рядко страдат от фрактури на костите спрямо хората, които редовно консумират млечни продукти. Освен това идеята, че ни трябва мляко за здрави кости, не е много логична от еволюционна гледна точка. Някога хората са пиели мляко, т.е. майчина кърма, само докато са били бебета, а едва по-късно са опитомили някои животни и са започнали да използват млякото, т.е. телата ни са така създадени, че да не се нуждаят от мляко като възрастни. Което не означава, че млякото не е полезно, разбира се.

Важно е да приемате достатъчно калций, но няма смисъл да пиете големи количества мляко, ако искате да имате здрави кости. Освен това има и други източници на калций – сьомгата, бобовите растения, бадемите, смокините, спанакът.

2. Шоколадът причинява акне

Много хора не ядат шоколад, защото смятат, че от него се получават пъпки, но това не е точно така. Учените са установили, че самият шоколад няма да предизвика появата на акне, но освен това са установили, че ако приемате много сладки храни или много мазни храни това ще увеличи отделянето на себум и може да предизвика възпалителни процеси в тялото ви, което пък може да доведе до акне. Тоест сладкото, включително и шоколадът, в умерени количества няма да доведе до акне, стига да не сте алергични.

3. Тичането всеки ден ни прави по-здрави

Всички сме чували за хората, които всяка сутрин тичат за здраве в парка, и ние искрено им се възхищаваме, но учените са открили, че тичането всеки ден може дори да ни навреди.

Продължителното и всекидневно тичане може да доведе до сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, алцхаймер и преждевременно състаряване. Ако обичате да тичате, се препоръчва да го правите със скорост от около 8 км/ч, 3-4 пъти в седмицата и общо да пробягвате около 30 км.

4. Черните дупки са дупки

Много хора си мислят, че черните дупки са истински дупки. Всъщност черните дупки са космически тела с толкова силно гравитационно поле, че „засмукват“ всичко към себе си и нищо не може да избяга, дори и светлината. Чрез телескопите можем да видим как звездите в близост до черни дупки се държат по различен начин от другите звезди. А „дупките“, през които може да се премине и те да ви отведат на друго място във времето и пространството, се наричат червейни дупки, но те са само хипотеза на този етап и тяхното съществуване не е категорично доказано.

5. Марс е червен

Като чуем за планетата Марс веднага си представяме червени скали, червено небе и прочие. Но всъщност планетата не е чак толкова червена – небето на Марс е синьо, а от НАСА разкриват, че има места на планетата, които са сиви и въобще не изглеждат толкова плашещо червени. И все пак голяма част от повърхността на планетата наистина е обагрена в червено, а причината е червеният прах, богат на желязо, които покрива голяма част от Марс.

6. Еверест е най-високият връх на планетата

Няма съмнение, че Еверест е най-високият връх на планетата, ако се вземе предвид надморската височина – той се извисява на цели  8848,20 м над морското равнище, но е любопитно да отбележим, че ако се вземе предвид цялата височина, то има друг връх, който е по-висок от него, и това е угасналият връх Мауна Кеа, който се намира на Хаваите. Височината му е 4205 метра над морското равнище и е най-високата точка на щата Хавай. Ако се измери от океанската му основа в Тихия океан обаче, той е висок около 10 000 метра – повече от връх Еверест.

7. По време на гръмотевична буря сте в безопасност в колата заради гумите

Не, причината да сте в безопасност в колата не са гумите на колата. Причината да сте в безопасност е, че колата е направена от метал и представлява вид фарадеев кафез, който блокира външни статични и нестатични електрически полета. За целта обаче всички прозорци и врати трябва да са затворени.

8. Сахара е най-голяма пустиня на Земята

Сигурно ако ви попитат „Коя е най-голямата пустиня на Земята“, бихте отговорили „Сахара!“, но ще сбъркате. Когато чуем думата „пустиня“, си представяме едно горещо място, пълно с огромни количества пясък, в което почти нищо не вирее, но по дефиниция пустинята е място, на което падат много малко валежи. Ако следваме официалната дефиниция, най-голямата пустиня на Земята е Антарктида.

9. Ефектът плацебо действа само при хората?

Всъщност плацебото може да проработи и при домашния ви любимец, или поне така твърдят група учени. Ефектът плацебо разчита на това, че пациентът вярва, че получава истинско лекарство, което ще му помогне, и затова се подобрява, но животните не би трябвало да разбират от лекарства и затова не би трябвало плацебото да работи при тях.

Странното е, че при ветеринарни тестове на нови лекарства има две групи кучета – едните получават истинско лекарство, а другите – плацебо, и последните много често също се подобряват. Учените все още спорят дали плацебото наистина работи при кучетата или просто собствениците на кучета, които са подложени на експериментални лекарства, стават доста по-грижовни и от това се подобрява състоянието на домашните им любимци.