Алкохолът обикновено е едно от първите неща, които лекарите и диетолозите препоръчват да премахнете от диета си, ако искате да живеете по-здравословно. Но докато бирата и твърдият алкохол могат да окажат отрицателно въздействие върху метаболизма, черния дроб и килограмите ви, виното всъщност крие много ползи за здравето, особено за дамите.

Както знаете, червеното вино се прави от червено или лилаво грозде, а бялото вино – от бяло или неузряло грозде. Според учените червеното вино е за предпочитане, защото тъмните гроздове съдържат повече полезни вещества. Бялото вино също е полезно, но в по-малка степен, защото при неговото производство гроздето се бели, а най-полезните вещества са точно в ципата на гроздето. Освен това в бялото грозде има по-малко антиоксиданти и фитоестрогени.

Специалистите препоръчват да се пие една чаша червено вино на вечеря, а редовната, но умерена консумация може да подобри здравословното ви състояние

Днес ви даваме 9 причини да пиете вино всеки ден (и то според науката!):

1. Ще подобри паметта ви

Виното намалява риска от образуването на кръвни съсиреци и намалява възпаленията в кръвоносните съдове. Обикновено тези симптоми повлияват отрицателно на паметта и мозъчната дейност.

В едно проучване са изследвали точно как виното повлиява на паметта при хората в напреднала възраст. Едната група трябвало да пие по чаша вино на ден, а другата се въздържала напълно. Накрая онези, които пиели вино редовно, се справили доста по-добре с различните тестове и задачи, които изисквали добра памет.

2. Намалява риска от сърдечни заболявания

Тъй като виното предотвратява образуването на съсиреци и намалява възпалението, то намалява и риска от сърдечните заболявания - понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечен удар.

3. Подобрява имунната ви система

Червеното вино е много богато на антиоксиданти, които помагат при инфекциозни заболявания като инфекции на пикочните пътища, стомашни бактериални инфекции, хранителни отравяния и язви.

Виното може да намали риска и от някои видове рак на стомаха.

4. Намалява риска от рак на яйчниците

Жените, които пият по чаша вино на ден, са изправени пред по-малък риск от развитие на рак на яйчниците. Някои проучвания дори твърдят, че риска намалява с цели 50%!

Виното, особено червеното, е с високо съдържание на фитоестрогени, които имат противоракови свойства. Те не само помагат за предотвратяване на рак на яйчниците, но намаляват и риска от рак на гърдата.

5. Предотвратява развитието на остеопороза

Остеопорозата засяга много възрастни хора, особено жените, но една чаша вино дневно ще заздрави костите и ще намали риска от остеопороза.

6. Увеличава нивата на естрогена

Ако имат нарушен хормонален баланс и нивата на естрогена ви са ниски, сте изправени пред по-голям риск от развитието на куп женски болести, като поликистозни яйчници, ендометриоза и дори рак. Ниските нива на естрогена са свързани и с покачване на килограми, поява на акне, нервност и агресивност.

Виното увеличава нивата на естрогена и ще намали риска от гореописаните заплахи.

7. Помага при менопауза

Тъй като естрогенът е директно свързан с менопаузата, пиенето на чаша вино на ден може да помогне за намаляване или облекчаване на симптомите, причинени от спада на производството на естроген.

Това може да помогне и за предотвратяване на рак на яйчниците и диабет, тъй като виното намалява риска от инсулинова резистентност и по този начин ни предпазва от развитието на диабет от тип 2.

8. Балансира нивата на кръвната захар

Пиенето на чаша червено вино на вечеря помага на тялото по-бързо да се справи с приетите захари и калории. Това също намалява риска от диабет тип 2.

9. Намалява болката при артрит

Ако имате артрит, една чаша вино може да облекчи болката, тъй като то намалява възпаленията в тялото. Първо обаче трябва да се уверите, че можете да пиете алкохол с лекарствата, които приемате заради артрита.

Няма съмнение, че от пиенето на червено вино има редица ползи, но само ако е в умерени количества. Ако пиете по две и повече чаши, ще получите точно обратния ефект – ще навредите на здравето си, затова пийте с мярка. Наздраве!