Това е най-творческият Асцендент в зодиака. Ако имате Асцендент в Риби, вие може да надскочите светското ниво на съзнание и да разберете качеството на живота чрез неговата естествена същност. Голямата сензитивност ви дава възможност елегантно да се смесите с безкрайния поток от цветове и впечатления, който минава през вас.


Когато живеете извън Асцендента обаче, съществува тенденция да загубите отправната си точка. В резултат вие абсорбирате психични и емоционални впечатления от колективното подсъзнание на вселената. Без отправна точка става трудно да подредите тези впечатления или да узнаете дали това, което възприемате, има някакъв дълбок смисъл, или е просто илюзия. Трудността при този Асцендент е, че трябва да осъзнавате подсъзнателното, ако искате да действате по смислен начин. Риби управлява неуловимите пластове на прозрачните картини, които продължават да кръстосват вашия ум. Понякога тези картини имат много конкретен смисъл за вас. Но ако си позволите да се носите извън Асцендента (безпомощно, пометени от прилива на емоционалната вълна), тогава няма начин да узнаете разликата между астралния декор и истинския смисъл. Когато това се случи, то предизвиква голямо объркване.

Вие може да станете толкова психично отворени към всичко, че да не разбирате какво ви се случва. Чувствате се обсадени от житейските обстоятелства, тъй като промените в колективната карма като че ли ви контролират. Тъй като подсъзнанието е отворено за внушения, вие се чувствате объркани в един свят, където изглежда, че другите притежават чувство на ред. Тъй като разбирате по-скоро същността на другите, отколкото думите им, върху вас оказва влияние не изреченото, а по-скоро есенцията на тяхната същност, която чувствате по време на всеки разговор. Така вие като че ли виждате прозрачните пластове с различни цветове, неуловимите нюанси или психични оттенъци, които интерпретирате чрез собствените си сетива. Най-голямата трудност с външната идентификация тук произтича от това, че никога не сте достатъчно сигурни в себе си. Вие не знаете кои сте. От време на време вашата идентичност се променя. Понякога можете да бъдете паразити, изхранвайки се от субстанцията на другите, за да запълните празнината, която чувствате в себе си. Ето къде създавате един от най-големите си проблеми. Приравнявайки своята идентичност към тази на другите, вие временно може да имате чувството, че сте част от тяхното жизнено пространство. Но всеки път, когато го правите, губите вашия център, чувството на собствена стойност и вашия живот става безцелен. За да намерите ценностите у себе си, сте склонни да добавяте повече. Предприемайки един след друг кръстосани походи се опитвате да установите трайните ценности. Това може да предизвика мъченически илюзии, които се увековечават една друга.

Несъмнено това е най-сензитивният Асцендент в зодиака. Вие чувствате нуждата на човечеството да бъдете необходими. Чувствате самотата във външната среда. Когато вашата идентичност се разсейва извън вас, несъзнателно бъркате тази самота с една от вашите лични характеристики. Може дори да развиете чувство на отхвърленост, преследване или параноя поради този разконцентриран житейски възглед. Вие се жертвате за да спечелите любовта на тези, от които се нуждаете. Но вашите жертви рядко дават резултатите, които сте очаквали. Тъй като сте толкова емоционално сензитивни и имате нисък праг на нараняване, вие лесно може да обърнете към себе си негативизма, който възприемате и стигайки до крайност, да отречете собствената си стойност. Може да живеете живот на сбъдващи се негативни пророчества, тъй като разпилените мечти на другите преминават през вашата същност, докато безпомощно ги наблюдавате как изчезват. Идентификацията с колективната карма предизвиква чувство на "загуба", което трудно ще преодолеете. Когато вашата идентичност е отвътре на вратата на Асцендента в Риби обаче, житейският ви мироглед е много различен.

Вместо да се идентифицирате с колективната карма, може да се идентифицирате с етерното качество на "атман".1 (Вечният цикъл на съществуване, който няма начало и край.) Вие приемате живота нито като печеливш, нито като губещ, а по-скоро като един безкраен гоблен, който вашата личност трябва да преживее. Може да видите илюзиите в живота, без да се идентифицирате с тях. Позволявате на вашата вътрешна същност да се филтрира през божественото благоволение. По този начин целият потенциал във картата ви добива наистина духовно качество. Вие разрушавате това, което е безсмислено, задържайки вниманието си върху неосезаемите качества, които познавате като реалност. Градите своята сигурност върху вярата. Изграждате своята идентичност върху вярата си в безкрайността.
Всичко, което правите в живота, идва от начина, по който вашият потенциал преминава през потока на съзнанието ви. Така, колкото повече работите, за да олекотите, разширите и разберете ясно своето съзнание, толкова повече осъзнавате пълнотата на собствения си потенциал. Може да се освободите от ангажиментите и задълженията в живота, за да изпитате свободата, от която се нуждае душата ви. Когато имате тази свобода, започвате да изливате творчество като истински фонтан. Вие приемате живота от позицията на "ин-ян" и сте в състояние да надхвърлите и двете, тъй като виждате целта, причината и самия извор на творчество и чувствате божествената благословия на човека, проявяваща се чрез вашия живот. Преминавате през живота леко, докосвайки нещата нежно, в търсене на това, което е "еволюиращо", а не "инволюиращо". Вашият най-голям дар е въображението, тъй като чрез него, може да постигнете осъзнаването, което ви помага да яхнете вълната на живота, вместо да бъдете подхвърляни от всяка следваща. Въображението е по-силно от волята. И когато научите това, може да намерите истинската сила във вашата същност. Може да ви е трудно да преодолеете собствената си слабост посредством чистата сила, но е лесно да превърнете негативните качества в позитивни чрез живото си въображение. Може да се разпрострете в продължение на векове, избирайки най-красивите и благоприятни места, където да задържите своето съзнание. Може да си представите морския бряг в дъждовен ден. Когато се виждат само облаци, да си представите Слънцето - знаейки, че независимо от това, което виждате, Слънцето все още свети. Така вие сте в състояние да заличите негативните влияния на колективната карма, докато потенциалът на вътрешната ви същност продължава да се оцветява според начина, по който използвате творческото си въображение. Знакът Риби притежава качества, присъщи на Христос. Този знак дава разбиране за хармонията в природата и способност за сливане с почти всичко. Ако имате този Асцендент и живеете извън себе си, вашето голямо чувство на състрадание към другите лесно може да ви доведе до мъченичество. Може да абсорбирате начините, по които другите се опитват да решат нещата, и някак си попадате в капана на илюзията в опит да разрешите невъзможното.

Вие виждате начините, по които другите се опитват да свържат нещата и да правят заключения. Но това не вашият начин. Вместо да решавате кармични проблеми, вашият път е да разрушавате карма, освобождавайки се от проблемите. Вие може да откъснете своята идентичност от магнетичната сила на колективната карма и да се разтворите в безкрайното море от мъдрост, което е вашето преживяване. Всеки път, когато отстъпвате личната си власт върху нещо, вие се приближавате до своето божествено съзнание. Така се научавате как да действате, без да действате. Вие се учите как да работите, без да се привързвате към това, което създавате. Учите се как да бъдете, без да се опитвате да си приписвате заслугата за това. Колкото повече разтваряте своето его, толкова повече разбирате неуловимата същност на безсмислието. В резултат цялата сила в картата може да бъде използвана, за да се освободите от вечно въртящото се кармично колело.