Ако имате Асцендент в Стрелец, ще преживеете богатство от възможности във всички области на живота. Имате много възможности да почувствате изобилието. Въпреки че не се задълбочавате много в дадена област, вашата пророческа нагласа ви дава вътрешно чувство на мъдрост.


Внезапно узнавате "всичко" за дадена ситуация, вместо да се впускате в детайлите. Вашият спонтанен, приповдигнат възглед е истинска радост за тези, които са около вас. А вашият дар за непосредствено контактуване ви дава възможност с няколко думи да изразите хилядите мисли, които смущават нисшия ум. Вие сте майстори в намиране на ползотворни начини за себеизява. Когато живеете извън себе си обаче и се идентифицирате с колективната карма, ставате напълно разпилени. Влечението към изобилието в живота ви прави жертва на излишъка. Вашето внимание е с малък обхват и въпреки че интересите ви са много, те се променят, преди да сте се заели с тяхното осъществяване. Подобно на ветровете, които променят посоката на горския пожар, вие като че ли се носите в много посоки по едно и също време, а ентусиазмът ви лесно се разсейва, тъй като поредицата от разочарования замъглява проницателността ви. Многото възможности, които съществуват в колективната карма, са толкова обширни, че нито един индивид не би могъл да очаква някога да осъществи и малък процент от тях. Ако имате изгряващ Стрелец и позволите на вашата идентичност да се повлияе от всички моментни увлечения на колективната карма, ще бъдете съкрушени. Първо, вашата концепция за егото надхвърля допустимото. Тогава, тъй като се идентифицирате с възможностите на другите, вашата надежда да постигнете изобщо нещо е фалшиво вкоренена в силите, които са извън вас и вашия контрол. Въпросът за контрола определено е проблем за човека с Асцендент в Стрелец. Без да се задълбавате много, на вас ви е трудно да се "закотвите" в живота там, където усещате приземяване. Така стойността и смисълът на живота се изгубват почти толкова бързо, колкото се намират. Може да сте "човек, който може всичко", макар никога да не осъзнаете истинското удовлетворение, което бихте могли да намерите в някое от тези неща.

Съществува един страх да не би нещо да се пропусне, поради което вие не можете да се ангажирате дори с неща, които имат смисъл за вас, защото това може да изключи нови и привлекателни възможности, които биха се появили в бъдеще. От всички знаци в зодиака индивидът с изгряващ Стрелец най-лесно се зарежда от променящата се чувствителност към външните влияния. Бракът и другите ограничаващи преживявания се понасят трудно. Колкото повече виждате външния свят, толкова по-неспокойни ставате. А огромната ви жажда за живот накрая започва да ви обсебва. Вие прекалявате, но на това, което правите, му липсва завършек. Започвате различни проекти, различни връзки и поставяте ума си на различни места по едно и също време. В резултат навлизате много бързо, но вашата представа отива толкова надалече, че рядко виждате центъра на собствената си същност. Когато нещата тръгнат в грешна посока, вие посягате към други неща, други хора и към нови преживявания, които носят обещание за търсената надежда. Колкото повече повтаряте този процес, толкова повече животът ви се превръща в перпетуум мобиле без особен прогрес. Често съществува много движение, но то може да е безцелно и да ви отдалечава от истинския ви Аз. Колкото повече се идентифицирате с крайните изпитания на колективната карма, толкова повече ставате прибързани по отношение на всички неща в живота, които не са ви от полза. И все още ви липсва способността да разграничавате, защото разграничаването изисква време, търпение и обективна мисъл. Вашето идентифициране с колективната карма ви захвърля на арената на живота и вие сте неспособни да стоите на разстояние от преживявания, които биха ви навредили. Всъщност светът като че ли се проявява във вас, вместо вие да действате в него.
 
Най-големият проблем тук е неудовлетворението и разочарованието, защото колективната карма се променя толкова бързо, че вие никога не се установявате там, където сте удовлетворени. Вашето голямо привличане към забавления от всякакъв вид ви кара да вибрирате с висока честота, така че може да не забележите колко от смисъла на живота сте пропуснали. Вие като че ли се втурвате в миналия живот, вместо да престанете да се интересувате от него. Изтощавате хората доста бързо, преминавайки през цялата им същност, без наистина да оценявате какво ви дават те. Отново и отново се разочаровате, тъй като вашият променящ се ентусиазъм продължава да ви тласка към неща, които още не сте преживели. Интересно е, че всяко ново преживяване не ви удовлетворява повече, отколкото предишното. Така е, защото това не са преживяванията, които ще ви дадат търсеното нещо, а по-скоро по-реалистичен възглед, идващ от една по-концентрирана точка на съзнанието.

Лесно ставате прекалено самоуверени, без дори да го осъзнавате, и може да търсите изобилие от мнения, за да омаловажите всяко едно от тях. По този начин сте в състояние да осъждате почти всяко нещо. Светът на колективната карма съдържа причини за всичко. Изглежда че той представя множество истини, а всъщност крие самата истина. Асцендентът в Стрелец ви води към търсене на истината. Но колкото повече се опитвате да я намерите във външната среда, толкова повече влизате в противоречие с илюзорните истини, които са продукт на убежденията на други хора. Така вие установявате, че колкото повече знаете, толкова повече се обърквате.
Човекът с този Асцендент има голям афинитет към пътуванията. Когато живеете извън себе си, вие вярвате, че местата имат отношение към качеството на вашия живот и рядко разбирате, че всички места са в самите вас. Различните структури и вибрационни характеристики на различните места показват неуловимите контрасти в природата. Ако вярвате, че средата оказва голямо въздействие върху вашия житейски възглед, вие пропускате момента. Средата има значение за вас дотолкова, доколкото сами я оценявате. Тя ви осигурява място да изразите своите чувства, схващания и способността да творите, но вие не сте вашата среда. Може да осъзнаете това като разберете как двама души възприемат едни и същи обстоятелства по различен начин, тъй като всеки от тях влага нещо различно от себе си.
Когато се идентифицирате с колективната карма, може да идеализирате една философия (или начин на мислене), която накрая да монополизира цялата ви същност. Тъй като съществуват повече мисловни вибрации в колективната карма, отколкото във всяка дадена личност, може да вярвате, че философията е правилна поради силата на мисълта, която е в нея. Това може да се прояви в крайна привързаност към обществени или религиозни движения, което потвърждава вашата идентификация с нещо по-голямо от вас.

Съществува едно объркване относно вашето място в света, тъй като ви е трудно да приемете собствената си "нищожност". По-лесно ви е да се приобщите към религиозни, духовни или философски движения, тъй като техният обхват и размер ви карат да се чувствате по-адекватни и да се справяте с живота. Този вид идентификация обаче е фалшива истина; и това може да ви накара да повярвате във фалшиви пророци или да последвате посоката на фалшиви духовни движения. Не количеството е важно в живота; всъщност количеството на качеството е това, което повишава смисъла на живота. Качеството е характеристика, която идва от вашата вътрешна същност. Когато живеете отвътре на вратата на вашия Асцендент, може да почувствате качеството вътре в себе си. А от вашите чувства може да узнаете какво е качеството на истината. Ако проектирате себе си в хиляди посоки, вие не ще видите истината, тъй като нямате чувство на перспектива, с която да я измервате.

Ако останете вътре в себе си обаче, вие може да видите външната среда от качеството на вашата вътрешна същност. Може да проявите избирателност и да направите разлика между външната изява на истината и звъна на истинската монета във вашата вътрешна същност. Истината не се доказва математически, нито пък статистически се повтаря. Истината докосва самата сърцевина на вашата същност и ви кара да се доближите по-бързо до духовната сила във вас. Когато останете вътре в себе си, не може да бъдете измамени от външната изява на истината, от илюзията на примамливите слова или идеи, които съществуват в колективната карма. Напротив вие знаете коя е истината, защото вие сте истината! Тъй като вашата душа насочва потенциала в картата, само това, което е истинско на всички нива от вашата същност, може да се филтрира през вашата личност.

Така, вместо да съдите другите, сте способни на самонаблюдение. Колкото повече правите това, толкова повече издигате личността си на по-високо ниво на съзнание. Тъй като вашето чувство за истина е свързано с душата, може да почувствате голяма мъдрост. Вашият широк поглед често е пророчески. Взирайки се далече в бъдещето, докато стоите в настоящето, лесно може да усетите изхода от всяко предприето действие. Този Асцендент ви поставя на пътеката на просветлението, ако останете вътре в себе си. Не трябва да преживявате нищо в живота, което не увеличава вашето съзнание за божествената ви природа. Вашата интуиция е отлична, когато не се смущава от външни мисли. Този Асцендент управлява висшия ум.

Независимо дали живее вътре, или вън от себе си, вашият висш ум (или способността да разбирате истинската същност на нещата) ще ви носи през живота. Ако живеете извън себе си, вие ще насочите интуицията или ще разпрострете енергията си върху безполезни глупости, като късмет на карти или комар. Може да сте превъзходни при намирането на правилното място и точното време или може успешно да се противопоставяте на тази си способност. Всички тези приложения на висшия ум обаче са изкривявания на истинските ви възможности. Ако позволите на вашия висш ум да се свърже с душата ви, може да имате високо качество на живот, което да ви удовлетвори на всички нива. Може да изразите вътрешния си потенциал гладко и лесно посредством младежкия, енергичен дух, в центъра на който е истината. Вашето разширяващо се въображение може да бъде приложено към разбирането на същността на трайната радост и да реализирате вашата карма триумфално, тъй като лесно се изтръгвате от нисшите мисли на човечеството, които иначе могат да ви обвържат.

Този Асцендент символизира разгръщане. С вашето развитие потенциалът в картата ви се разгръща, подобно листчетата на цвете, което ще разцъфне.
Ако се идентифицирате с колективната карма, вие се опитвате да подтикнете процеса на разгръщане, а това ви изважда от темпото, с което успешно може да асимилирате познанието. Оставайки във вратата на вашия Асцендент, вие влизате в синхрон с цялата карта и може да се научите как да израснете в посоката, която душата ви е планирала за вас. Цветето на познанието ще се разтвори бавно, листче по листче, когато вашата вътрешна същност се научи как да търси мъдростта на природата.