Това е Асцендентът на откривателството. Той фокусира вашето съзнание върху развиването на нови и футуристични схващания за живота. Съществува голямо вдъхновение тук не само по отношение на вашата духовна еволюция, но също и по отношение на обективната грижа за еволюцията на човечеството. С Асцендент във Водолей вие притежавате изобретателен ум, което включва способността да улавяте същността на идеите, оригиналните теории, научните принципи и висшето съзнание относно света като цяло. Вие имате възможността да постигнете просветлено състояние на съзнанието. Може да сте безпристрастни към себе си, в резултат на което да видите истината за личните ситуации по непредубеден начин. Колкото по-безпристрастни сте, толкова повече се разширява вашето съзнание. А менталната свобода, която търсите, ще ви доведе до познанието за вашата душа.


Най-голямата трудност произтича от вашето неутолимо любопитство. Това само по себе си може да ви накара да живеете извън Асцендента и да се идентифицирате с колективната карма. Когато това се случи, вие непреодолимо се привличате от всичко в света, което съдържа възможността за уникални и разностранни интереси. Може да се сприятелите с хора, които имат различно мнение и отношение към живота. Все пак вие имате способността да "минавате между капките", без да взимате страна. Когато обаче постъпвате така, свиквате да се освобождавате до такава степен, че може лесно да загубите чувството си на перспектива. Може да сте в непосредствена близост с някой, но в същото време толкова далече, че да не се интересувате от това, за което всъщност говорите.

Когато живеете извън себе си, вие сте склонни да попълните колективните идеали на човечеството. Така, се превръщате в склад на информация, колекционирайки познание от различни източници, формирайки своята същност от различни възгледи, религии или схващания за живота. В резултат може, без да искате, да развиете едно съзнание което е разчленено "на части". Доколкото сте в състояние да го видите като един разностилов възглед за живота, то ви разпилява, така че да се отдалечите от вашия истински център на съзнание. Неспособни да се ангажирате с една идея, философия или религия, поради страх да не пропуснете други важни становища, вие може да развиете една нагласа, основана на вашата гордост за това, че сте безпристрастни. Така може да бъдете жертвата на едно духовно его, което ви кара да интерпретирате погрешно вашето реално място в живота. Може подсъзнателно да изпитвате съжаление към другите, чиито по-пристрастни възгледи ги карат силно да се обвържат със своите убеждения. Може да видите как такива индивиди еволюират през състояния на съзнанието, които вие вече сте надраснали. Колективната карма е свързана с бъдещето, както и с миналото. Ако имате изгряващ Водолей, това ви подтиква да фокусирате безпокойството си върху начините, по които бъдещата карма се създава в този момент. Може да сте толкова наясно с намеците на вашата мисъл и действия, че да развиете страх от въвличане в някаква ситуация, която може да има кармични нюанси. Така въпреки всичките ви потребности от интелектуално стимулиране, може да се отдръпнете от живота и да изберете уединението на отшелника пред действителното въвличане в живота, което ви кара да израствате. Вие сте рушител на правилата, като унищожавате традициите, които повече нямат стойност.

Когато живеете извън своя Асцендент обаче, сте склонни да възприемате бунтарски мисли и възгледи от колективната карма. Тъй като във вашата първична природа липсва проницателност, някои неща, които поемете, могат да бъдат полезни, а някои несъмнено са чужди остатъци от революционните възгледи, които съществуват във външния свят. В резултат вие може да развиете множество възгледи, които да имат малко общо помежду си, освен факта, че всички те символизират крайностите на традиционната мисъл. Може да сте ексцентрични, тъй като вашите посоки не са ограничени от някаква определена философия или идея. Вашият истински проблем е, че се интересувате от толкова много различни и несвързани идеи и дейности, че ви е трудно да овладеете една определена област. Вие като че ли знаете по нещо за всичко, но различните промени във външната среда ви дърпат в толкова много посоки, че измерението на вашия живот може да изглежда почти безцелно. Вие разсейвате съзнанието си, като не се ангажирате с нищо. Може да сте заинтересувани от нещо, но не достатъчно, за да позволите на този интерес да концентрира вашето съзнание. Животът ви може да е много активен, но само когато насочите своята дейност по пътя, по който наистина ще почувствате прогрес. Водолей определено е чувствителен към честотите на радиото и телевизията.

Когато имате този Асцендент и се идентифицирате с външната карма, вие проявявате склонност да живеете с интригите на сапунените опери, с образите от киното и текстовете от песните. Може дори да откриете, години по-късно, как сте ги разигравали в личните си преживявания. Хората във вашия живот се превръщат в герои от подсъзнателната медийна телепатия, която винаги пренасяте. Вместо да бъде ръководена от висши сили, посоката на вашия живот може в действителност да следва поредицата от телевизионни програми, месец след месец, година след година. Колкото повече се опитвате да бъдете фон с вашето универсално съзнание, толкова по-чувствителни ставате към "телевизионните нива" в умовете на други хора. В резултат може да изглежда, че сте безгрижна личност, което толкова много ви пречи, че никога не можете да достигнете съзнателното ниво, което с способен да ви даде Асцендентът Водолей. Дори да сте проницателни, вие може да научите, че събирате разпръснатите парченца от материала, пренесени по въздушните вълни, с по-късна дата. Без да осъзнаете това, може да прекарате твърде много време, обмисляйки теориите, които се въртят из главата ви, само за да установите, че това е информация, вече съществуваща във вселената.
Истинската ви сила се разкрива, само когато живеете отвътре на вратата на Асцендента във Водолей. Правейки това, ставате безчувствени към чуждите вибрации, които иначе може да ви издърпат от вашия център. В резултат полярността ви се променя и наистина се научавате как да откривате целостта на своята вътрешна същност.

Когато позволите на картата да се филтрира през Асцендента, вие използвате вътрешните си ресурси. Приемате разбиранията, идващи от вашата душа, и накрая осъзнавате своята универсална цел. От тази точка на осъзнаването вашето неутолимо любопитство ви кара да установите защо живеете в това въплъщение. Вместо да бъдете привлечени от външните влияния, от различни духовни движения или различни школи на мисълта, може обективно да откриете как действа собственото ви универсално съзнание. Вие градите върху оригиналността и вярвате, че някоя по-висша форма на интелигентност насочва целите ви. Така, каквото и да правите в живота, може да бъде доста различно от нормалното, но не защото сте бунтовник. Напротив това е резултат от вашето уникално чувство на оригиналност, освободено от оковите на традицията. Вие сте настроени към космическите сили и може да почувствате предварително променящите се иден във външната среда. Вие сте предтеча на бъдещето, но не защото обичате да водите. Това се случва като естествено надрастване на свободата, която чувствате в себе си. Вие не се увличате от моди или мании. Напротив висшият зов на вашата душа ви помага да разберете посоката на своя живот. Ако живеете извън себе си, може да се опитате да намерите посоката в живота чрез колективната карма. Всяко нещо може да се превърне в символ. Може да разчитате смисъла на ситуациите, обстоятелствата и събитията, които нямат значение лично за вас. Така може да се дехуманизирате, създавайки реалност, изградена върху интелектуална фантазия. Когато оставате отвътре на вратата на вашия Асцендент обаче, вие сте в състояние ясно да узнаете разликата между реалното и нереалното. Ако чувате гласове в ума си, вие знаете, че това е част от външните астрални нива, към които сте сензитивни, защото сте позволили на съзнанието си да се спусне на твърде ниско ниво.
Въпреки че може да не сте съгласни с правилата на обществото, вие имате собствени правила, които ви помагат да подредите и фокусирате живота си. Различните интереси, които иначе може да ви разсейват, се управляват от останалата част от хороскопа. Вие виждате реалността като едно опознавателно преживяване и израствате посредством безпристрастно себеизследване.

Ще намерите нови начини да се справите със старите проблеми. И независимо дали идеите ви са традиционно приемливи, или не, те ще бъдат във ваша полза. Вашата карма е да откриете, да изследвате и изпитате едно просветлено съзнание. Може да удивлявате себе си със своите идеи и да се изумявате от чудотворния поток изобретателност, който минава през вас. Вие сте новатори, притежаващи естествена мъдрост. Виждате своите различни аспекти и може да оцените стойността на всеки един, затова сте способни да преживеете безпристрастно целостта на своята същност. Разбирате течението на живота и вашата кармична роля като катализатор на промяната, предизвикваща еволюционни и революционни подобрения при вас и при другите. Това, което правите за другите обаче, не е защото се чувствате задължени или защото търсите одобрение.

Напротив това е естественото надрастване на желанието да преработите, реформирате и преструктурирате себе си посредством вашето обективно символично представяне на човешкото желание да еволюира. Може да строшите оковите на миналата карма и да насочите вниманието си към възможностите на човешкия потенциал в едно ново бъдеще. Тъй като цялата ви същност е фокусирана към бъдещето за вас е лесно да напуснете една област на живота и да я замените с друга. Може да правите това многократно, тъй като вашата карма е да преживеете разкъсаните брънки на веригата, която съставя универсалното съзнание. И чрез способността си да ги съчлените вие всъщност създавате едно съзнание на промяна, което е и надеждата на човечеството за по-добро бъдеще.