Един въпрос, публикуван в популярен британски форум за майки, предизвика ожесточен дебат. Въпросът на майката е „Мога ли да оставя 10-месечното си бебе само вкъщи за 7 минути?”

Потребителката уточнява, че през това време бебето ще спи, както винаги прави по това време, а тя ще отиде да вземе нещо набързо от магазина, който е на 50 м от дома ѝ. Над 800 потребители се включват с отговори и повечето са категорични, че не бива да го прави.

Много от тях се позовават на изчезването на малката Маделин Маккейн, която е почти на 4 годинки, когато изчезва през 2007 г. Тя и семейството ѝ са на почивка в Португалия, когато родителите ѝ я оставят в апартамента, заедно с братята ѝ. В 20.30 ч. всички деца спят спокойно, а родителите отиват на ресторант на 50 м от апартамента. Няколко пъти родителите се връщат да наглеждат децата, но в 22.30 ч. майката открива, че дъщеря ѝ липсва. Около случая се вдига грандиозен шум. Отначало Маделин е обявена за отвлечена, а според последващи анализи се работи по версията, че Маделин е починала в апартамента. Момиченцето никога не е открито и няма категорична версия за изчезването ѝ.

Освен от отвличане, много майки се притесняват и от внезапен пожар. Затова много от тях съветват майката да събуди детето и да го вземе със себе си или да помоли някой съсед да го пази.

На противоположно мнение са други майки. Според тях няма проблем да оставиш спящото бебе за толкова кратко време. Те споделят, че редовно им се налага да напуснат дома си за кратко – да изнесат боклука и дори да разходят кучето.

Една от майките споделя: „Със сигурност бих оставила 10-месечното си бебе. Но няма да го споделя на никого, заради подобни отговори. Трябва да живееш. Имаш и други задължения. А това е минимален риск. Ако животът ти е като моя значи всяка минута от деня ти е заета от купища задължения.”

Много други майки също са на мнение, че шансовете да се случи нещо катастрофално са твърде малки, за да се тревожи.

Самата майка отговаря: „Опитах се да помисля за всеки възможен риск. Пожар? Ние не пушим и не оставям никакви уреди включени. Отвличане? Престъпникът трябва да премине през две заключени врати. Да се събуди и да заплаче? Възможно е, но от месеци не се е будила по-рано от един час дрямка, а и да се случи, мен няма да ме има само няколко минути. Повръщане? Никога не се е случвало, докато спи. Нещо да се случи на мен? Докато отивам на 50 м от дома си, без да пресичам никакви пътища? Сериозно ли?”

В България е забранено да се оставят малки деца (до 8-годишна възраст) без никакъв надзор и за това се предвижа глоба. В Англия също се съобщава, че всеки ден се арестуват родители, които са оставили децата си сами, въпреки че законът не уточнява до каква възраст е забранено да оставят децата си без надзор.

Ти как би постъпила в такава ситуация?

 

Анкета

Ще оставиш ли детето си само за 7 минути?



Гласувай