Коледните традиции са ценни и свещени и трябва да се спазват всяка година. Британското кралско семейство също ги следва неизменно. Всяка година на 19-ти или 20-ти декември кралица Елизабет II пристига в имението в Сандрингам в графство Норфолк, за да прекара там коледните празници. Цялото семейство също трябва да я придружи.

Дарън Макгрейди е бил готвач на кралицата и на принцеса Даяна. Той разказва как семейството прекарва следващите празнични дни. Предаваме ви неговия разказ, защото винаги е любопитно да надникнеш в живота на кралските особи:

„Когато принцът на Уелс пристигне, камериерът му го придружава до стаята, докато багажът му се разтоварва. Всички коледни подаръци, които е донесъл, се поставят на отделни маси за всеки член от семейството. Кралското семейство има германски корени, затова се придържа към немските традиции. След като изпият следобедния си чай, всички отварят подаръците си на Бъдни вечер, каквато е и немската традиция. На Коледа семейството закусва и отива на църква. След нея следва голям обяд, включващ салата със скариди или омар, печена пуйка и всички традиционни гарнитури като пащърнак, моркови, брюкселско зеле, накрая се завършва с коледен пудинг с бренди. Те избират едно и също меню всяка година. След като са се нахранили, всички се събират, за да изгледат коледното обръщение на кралицата. След това всеки прави каквото пожелае, но отново се събират заедно за следобедния чай, поднесен с коледна плодова пита. По-късно през вечерта отново се събират за вечеря, когато ги очаква бюфет от 15-20 различни ястия. Вечерята винаги включва разнообразни блюда, които се сервират и доприговят от готвачите на място. Кралското семейство не яде предястия на Коледа, както в САЩ. Предястията и платата са предназначени за Нова година.“

Друга интересна коледна традиция е, че на този ден кралицата сервира на тези, които обикновено й сервират:

„Точно преди коледната вечеря, главният готвач отива в трапезарията, нарязва печените ребра, пуйката или шунката и когато е готов, Нейно Величество му поднася чаша уиски и двамата вдигат тост. Това е единственото времето в годината, когато готвачът може да изпие чаша уиски с кралското семейство. Тази традиция е любимата на всички готвачи.“

Въпреки че Бъкингамският дворец всяка година е отрупан с коледна украса, имението в Сандрингам е частен имот и затова украсата е много по-скромна.

„Кралицата не е разточителна, затова украсата е сведена до минимум. Украсява се голямо коледно дърво, а в трапезарията стои голямо сребърно изкуствено дърво, което е на около 30 години.

Като всеки човек и кралицата си има своите празнични изкушения.

„Кралицата обожава шоколад, особено черен, затова винаги яде шоколадови лакомства на Коледа. Освен това обича и тези с мента.“