Времето на фертилния ви прозорец може да бъде много непредсказуемо, когато следите цикъла си. Около 30% от жените го имат между 10-ия и 17-ия ден. Някои жени достигат този период много по-късно, а други много по-рано. Освен това, можете също да имате овулация повече от веднъж по време на цикъл.

Поинтересувахме се как да разберем овулацията, ако прозорецът на фертилитета е толкова непредсказуем и също така открихме някои признаци, които показват, че може да имате проблем с него и трябва да посетите лекар.

1. Овулационна болка

Може би понякога забелязвате болка в долната част на корема, която може да се появи на случаен принцип. Обърнете внимание или си отбележете, когато това се случи. Когато дойде в средата на цикъла, това може да е болка при овулация. Някои жени я имат всеки месец и тази болка може да се случи точно преди овулация. Това е индикация, че сте в началото на своя фертилен прозорец. Също така е важно да се отбележи, че това е временна болка и не бива да ви смущава много.

2. Повишена основна температура на тялото

Основната температура е най-ниската ви телесна температура по време на почивка. Разбира се, не можете да я измерите, докато спите, но е възможно да го направите веднага след събуждане сутрин. По време на овулацията тя се повишава най-малко 0,2°C. Например, ако нормалната ви температура е между 36,2°C и 36,5°C, температурата ви може да се повиши между 36,4°C и 36,7°C. Можете да откриете тази фина промяна със специален термометър.

3. Предсказване на овулация?

В днешно време комплектите за предсказване на овулация се предлагат в аптеките и можете да ги закупите, без дори да отидете на лекар. Тестовете откриват специфични елементи в урината ви. Овулацията може да се случи през следващите няколко дни, след като получите тъмна линия като резултат. Нужно е инструкциите да се следват, когато използвате тестове за овулация, за да не се получат грешни резултати.

4. Цервикалната слуз започва да се променя

Тя се състои най-вече от вода, но консистенцията се променя по време на фертилния прозорец поради нивата на естроген. Ако сте в този период, тя се увеличава и става по-прозрачна и „разредена“.

5. Промени в слюнката

Това не е традиционен начин за прогнозиране на овулацията, но слюнката ви може да изглежда като скреж на прозорец, когато плюете. Яденето, пиенето и дори пушенето могат да замаскират тези ефекти. Има и специализирани микроскопи, които можете да закупите, за да откриете промени в слюнката си.

6. Чувствителни гърди

Тялото ви започва да произвежда хормони заради овулацията, така че в този момент може да почувствате, че гърдите стават чувствителни. Може да усещате, че зърната са болезнени около фертилния прозорец и тази чувствителност може да бъде незначителна или по-осезаема.

7. Желание за интимност

През тези дни желанието ви да бъдете с партньора си може да нарасне и това се задейства от природата. В случаите, когато се чувствате тревожни, депресирани или стресирани, този симптом може да не се забележи.

Признаци, че имате проблеми с плодовитостта

Има някои симптоми, които могат да сигнализират, че може да имате известни затруднения с овулацията и може да се наложи да посетите лекар. Те са:

1. Нередовен цикъл

2. Силна коремна болка всеки месец или много често

3. Много кратък или много дълъг цикъл

4. Няма промени в основната температура на тялото

5. Прекомерно кървене (това може да се случи, ако имате ендометриоза)

Желаем ви здраво и щастливо семейство!

Забелязвали ли сте тези симптоми? Ако ви боли по време на фертилния прозорец, как се справяте?