Как да се възстановим, когато сме под стрес, не можем да се справим с емоциите си или сме прекалено възбудени? Тереза Борчард, писател и автор на блога на проекта за депресии Beyond Blue, споделя любимите си упражнения.

„Аз винаги съм била много чувствителен човек. Лесно се ядосвам, а след това дълго време не мога да се успокоя. В продължение на много години търсих, опитвах, комбинирах една с друга техники за релаксация. В края на краищата избрах за себе си следните упражнения, които съчетават няколко функции – простота, ефективност и сигурност. Можете да ги направите у дома, на работа, по време на разходка с децата. Някои от упражненията са взети от книгата на Лорън Брукнър "Как да се владеем и да бъдем на върха. Ръководство за деца", друга част - от книгата на Илейн Арон "Супер чувствителен характер".

1. Масажирайте ръцете си

Хората, които са под стрес, често трият ръцете си, стискат юмруци и пръсти. Нашето тяло само ни подсказва начините за въздействие. Масажирайте дланите си с помощта на леко притискащи движения - така да премахнете стреса и ще обърнете вниманието към усещанията на тялото. Плюс това, упражнението може да правите по всяко време: седейки на бюрото си, на съвещание или у дома.

2. Затворете очи

80% от сензорната стимулация идва от очите. Със затварянето им, поне за известно време, ние даваме на мозъка си почивка. Хората с висока чувствителност имат особено голяма нужда от него. Илейн Арон вярва, че за здравословен живот трябва да прекарвате 9 часа в леглото със затворени очи. Не е необходимо да спите. Просто легнете и се отпуснете.

3. Издишвайте

Просто упражнение, което помага да се справите с емоциите си. Поемете дъх, бройте до пет и издишайте - също до "пет". Издишването трябва да бъде силно, като въздишка на облекчение. Наистина ще се почувствате по-добре.

4. Прегърнете себе си

Една десетсекундна прегръдка може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, да победи стреса, да намали умората, да укрепи имунната система. И ако няма наблизо никой, които би могъл да ви прегърне, направете го сами. Просто се обхванете с ръце и стиснете силно. Целта на това упражнение - да се върне естествената чувствителност на тялото. Припомняйки му за неговите размери, тегло и положение в пространството, вие давате сигнал на вестибуларния апарат: Всичко е наред, може да си починеш!

5. Опитайте се да преместите стена

Опрете ръце на стената и натиснете с цялото тяло в продължение на 5-10 секунди. Това упражнение помага за облекчаване на излишното напрежение и подобно на предишните, възстановява усещането на тялото. Когато пренесете тежестта на тялото върху твърда стабилна повърхност и усетите силата на гравитацията, нервната ви система възвръща контрола над тялото. На подсъзнателно ниво, това усещане за стабилност влияние върху психическото състояние.

6. Заемете "Позата Супермен"

"Легнете по корем - съветва Лорън Брукнър - протегнете ръцете си пред вас и фиксирайте тази позиция. По същия начин, изпънете и краката. Останете в тази поза в продължение на 10 секунди. Това е чудесно упражнение, ако почувствате тревожност, безпокойство или просто сте много развълнувани. "

7. Разтърсване

Казват, че стреса е разтърсване за тялото. Но разтърсване в буквалния смисъл на думата е чудесен начин да се пребори стреса. Той се използва дори от животните. Например, антилопата "отърсва" тялото си от страха, след като е избягала от хищника. Вие също можете да го опитате върху себе си. Разтърсете ръцете, краката и цялото тяло в продължение на 5-10 минути. Ще почувствате облекчение.

8. Надуйте въображаем балон

Моето любимо упражнение от книгата на Брукнер. Тя го описва по следния начин: "Направете петсекундно вдишване и петсекундно издишване. Представете си, че имате в ръката си пръчица за мехурчета. Трябва да духате във въображаемия пръстен. Но бъдете внимателни, така че "балонът" да не се "спука" преждевременно. Свийте устни и равномерно, но със сила издишайте в продължение на пет секунди”. Това упражнение помага за възстановяване ритъма на дишане и нервния тонус.