Една от най-прочутите салати в гръцката кухня е дзадзики. Тя много напомня нашата салата „Снежанка”, но зехтинът ѝ придава средиземноморска нотка.

Днес ти представяме рецепта за дзадзики и то не на кого да е, а на Джейми Оливър – прочутият английски готвач и кулинарен феномен.

Необходими продукти:

½ голяма краставица
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
500 г цедено кисело мляко
няколко стръка свежа мента
няколко стръка свеж копър
1 лимон
1 ч.л. изсушена мента (по желание)

Порции: 4-6

Начин на приготвяне:

1. Разрежи краставицата на половина и махни всички семки. След това я настържи.

2. Постави настърганата краставица в цедка и я закрепи върху купа. Посоли я със сол и я разбъркай няколко пъти. Остави я за няколко часа, за да се отцеди. Разбърквай я от време на време, за да стане по-лесно и бързо.

3. Междувременно нарежи на ситно чесъна или го пресовай. След това го сложи в голяма купа, заедно със зехтина. Можеш да го оставиш да престои няколко часа, така силният лютив вкус и натрапчивата миризма ще се омекотят.

4. Когато повечето течност се е отцедила от краставицата, постави зеленчука върху кърпа или кухненска хартия и го подсуши допълнително. Смеси краставицата със зехтина и чесъна и после ги добави към киселото мляко.

5. Нарежи на ситно копъра и ментата, добави ги към киселото мляко, заедно с малко лимонов сок и сушената мента. Подправи сместа със сол на вкус.

6. Сервирай с топла питка, заедно със свежа салата или различни видове месо на грил.