Не е лесно да обичаш жена, чието сърце е строго охранявано.

Не можеш да я спечелиш с цветя и изискани вечери, нито пък с комплименти и мили думи. В началото тя е като бавен танц, в който правиш крачка напред, но веднага трябва да отстъпиш назад, докато тя повярва на чистотата на сърцето ти и силата на ръцете ти. И макар танцът да е бавен, не бива да показваш нетърпението си. Танцувай с нея. Следвай стъпките ѝ, докато тя започне да следва твоите.

Тя няма да разкрие сърцето си лесно, ще го разкрива малко по малко, бавно и внимателно, сякаш всяка част е прекалено чуплива. Тя копнее да разбереш колко много ѝ коства да ти покаже тези частици; да прокараш пръсти върху следите, които са били оставени да други, да усетиш шепота на дъха си върху шията ѝ, обещавайки ѝ, че ще държиш внимателно сърцето ѝ и няма да позволиш да бъде разбито.

Все още има части от сърцето ѝ, които са недостижими, части, които са строго пазени, които тя няма да разкрие никога. Обичай тези части от нея, невидимите части, сенките на душата ѝ. Защото дори и небето знае, че звездите не могат да блестят без тъмнина.

Тя ще те наблюдава отблизо, без дори да подозираш, ще чува всяка твоя дума и ще преценява всяко твое действие, търсейки промени, истината в думите ти и намеренията на сърцето ти. Но не защото не ти вярва, а защото е предпазлива и не може да забрави лъжите, казани от друг. Тя не е готова да ти повери сърцето. Не още. Не и докато не се увери, че ти държиш на думата си, с истински думи и искрени действия.

Бъди готов, че част от нея винаги ще бъде готова да избяга, ако усети, че сърцето ѝ отново ще бъде разбито. Тя вече не вярва във втория шанс, защото се е доверявала на други, които са я подвели. Ако я нараниш, ще я загубиш, защото тя предпочита да бъде сама, но не и да рискува да загуби света, който е построила сама. Тя не е тук, защото се нуждае от теб. Тя не се нуждае от никого. Тя е тук, защото е избрала теб, защото иска теб, защото вярва, че рискът с теб си заслужава. Единственото, което иска от теб, е да оправдаеш доверието ѝ, защото то струва скъпо.

Тя ще има нужда от много повече убеждаване, ще има нужда от теб до себе си, без да бъдеш предубеден или прекалено нетърпелив. Тя ще обмисля всяка дума внимателно, ще говори малко, ще плаче прекалено често, ще задава много въпроси, борейки се да се отдаде на твоята любов. Тя е сложна, объркваща, неразбираема.

Но отвъд строго охраняването ѝ сърце, ще видиш душа, която ще ти разкрие чудесата на Вселената. Душа, която жадува да не бъде сама, жадува за интимност и връзка с някого, който вижда красотата и раните ѝ, влюбвайки се във всичко.

Духът ѝ е несломим – смел, силен, безстрашен, непреклонен. Но той изненадва и с нежната си страна, тиха, страстна и спокойна, която ще те приюти при всяка буря. Тя е щипка лудост и спокойно море, уязвимо сърце и безстрашна душа, войник без броня, който не следва никого, а проправя сам пътя си.

Тя е наясно със собствената си истина, приела е недостатъците си – тя е далеч от съвършенството, но много близо до истинското. Тя е като дивите цветя и бурния океан, като танцуващи ливади под ласката на летните ветрове – чиста и свободна.

Тя знае, че раздялата е равна на страдание. Но дълбоко в себе си тя вече знае, че с теб ще разбере любовта. И строго охраняваното ѝ сърце чака този, който също я разбира.

Не, няма нищо лесно в любовта на момиче със строго охранявано сърце.

Но всеки ден, в който избираш да я обичаш, тя ще ти доказва, че всичко си заслужава.