Диетата 5:2 не е опасна, не застрашава здравето и не е като досега познатите ни, през които ти се налага да гладуваш и да не ядеш почти нищо. С нея можеш да се отървеш от ненужните килограми, но и да намалиш риска от различни заболявания. Преди да започнеш с диетата, се консултирай и с лекар, защото тя не е подходяща за всеки.

Ето малко повече информация:

1. Какво представлява тя?

Диетата 5:2 представлява 5 дни, през които ядеш нормално количество храна, а през другите 2 намаляваш калориите, които консумираш. За жените те са 500, а за мъжете - 600. По този начин тялото не изпитва стрес от гладуването и нямаш риск за здравето си. Запомни, че през тези 5 дни не бива да преяждаш. Трябва да се откажеш от вредната храна, т.е. бързото хранене и продуктите, съдържащи високо количество захар. В противен случай няма да постигнеш никакъв резултат. Можеш да ядеш, колкото си поискаш, важното е храната да бъде здравословно приготвена.



2. Плюсовете на диетата 5:2:

  • Нямаш точно определено меню. Най важното е в двата дни калориите да са редуцирани.
  • Не гладуваш постоянно.
  • Няма риск за здравето ти.
  • Отслабването е гарантирано.

3. Как да следваш тази диета?

Планирай менюто си от по-рано, за да не забравиш. Разпредели храненията в двата дни на 2 или 3. Трябва да са минали 12 часа между последното хранене вечер и първото сутрин. Тялото ти има нужда от минерали, витамини и протеини, затова не изключвай прекалено много храни от менюто си, за да си набавяш всички вещества. Не забравяй и че храненията ти трябва да са балансирани. За дните, през които не трябва да приемаш много калории, пробвай със салати, мюслита, плодове с ниско съдържание на захар, зеленчуци и месо, което е варено или задушено.

Не забравяй да пиеш повече вода, което ще ти помогне да не се дехидратираш, да не се уморяваш лесно и ще те предпази от главоболие.

Можеш да започнеш да правиш и леки тренировки, с които да не се претоварваш.

Ако диетата 5:2 няма явен резултат до няколко седмици, опитах 4:3. Същото важи и в случай, че сваляш прекалено бързо килограмите - тогава смени дните на 6:1. Ако се затрудняваш от приема на 500 или 600 калории, можеш да ги увеличиш на 800.