Сместа от мед и канела се използва от векове в китайската медицина и Аюрведа. При правилните условия на съхранение медът никога не се разваля, а канелата някога била толкова ценна, че била достъпна само за императора. В днешно време всяка от нас може да се снабди с мед и канела и да се възползва от доказаните им ползи.

Днес ти представяме няколко доказателства за благотворното въздействие на тази прекрасна комбинация, която освен всичко е и вкусна. За целта просто трябва да смесиш един буркан мед с няколко лъжици канела. Получената смес може да хапваш за закуска, намазана на препечена филийка. Друг вариант е да разтвориш една лъжичка от нея в чаша вода и да я изпиеш половин час преди закуска или половин час преди лягане.

Забавя стареенето

Свободните радикали (оксидантите) окисляват тъканите и рушат клетките. Това може да доведе до преждевременно състаряване и дори неприятни заболявания. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и забавят процеса на стареене.

Медът съдържа феноли, ензими, флавоноиди и естествени киселини, които са мощни антиоксиданти. Проучванията показват, че тъмният мед е най-богат на тези компоненти.

Канелата също съдържа полифеноли и нещо повече – канелата побеждава други 26 популярни подправки по броя на антиоксиданти. Тя е по-напред дори от чесъна и ригана, които също са известни със своите здравословни ползи.

Подобрява сърдечната функция

Медът и канелата предпазват от сърдечносъдови заболявания, които са най-честата причина за смърт.

Медът увеличава скоростта на кръвния поток, който преминава през сърцето, като по този начин пречиства артериите и ги разширява. Антиоксидантите също предпазват от образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт.

Канелата, от своя страна, редуцира лошия холестерол и повишава нивата на добрия.

Бори се срещу бактериалните инфекции

Както канелата, така и медът имат антибактериално действие и могат да се използват не само при настинка, но и при инфекции на пикочните пътища или бъбреците.

Медът е естествен антибиотик. Преди е използван за дизенфекция на рани. Той съдържа дефензин-1 и ензимът глюкоза оксидаза, които унищожават бактериите.

Канелата има антибактериално, противовъзпалително и антимикотично действие. Тя съдържа канелен алдехид, който е отговорен за всички тези полезни свойства.

Помага за свалянето на излишните килограми

Няма да отслабнеш само с яденето на мед и канела, но резултатите могат да си проличат по-бързо, ако вече си започнала да тренираш и да се храниш правилно.

Замени захарта с мед. Умереното и разумно количество на мед ще намали калорийния ти прием. Освен това рафинираната захар рязко повишава нивата на глюкозата в кръвта, а после тялото ни трябва да се пребори с резкия спад на кръвната захар. Тези колебания не са никак полезни за тялото ни и могат до доведат до свръхпродукция на инсулин. Докато медът се усвоява от тялото по-бавно, което предотвратява тези резки скокове в нивата на кръвната захар.

Канелата пък намалява нивата на кръвната захар и повишава чувствителността ни към инсулина, който е пряко свързан с метаболизма ни. Тоест канелата ускорява метаболизма и превръща глюкозата в енергия, а не в мастни натрупвания.

Понижава нивата на кръвната захар

Както вече казахме, резките промени в нивата на глюкозата и високата кръвна захар са отговорни за много болести и диабетът е една от тях.

17% от меда са вода, останалата част е фруктоза и глюкоза. Те лесно се абсорбират от тялото, но не водят до резки повишавания на глюкозата, затова диабетиците могат да ядат мед.

Канелата също понижава нивата на кръвната захар. Това е доказано от множество проучвания. Разбира се, не можем да приемем канелата като чудотворно лекарство при диабет, но е една отлична хранителна добавка.

Когато избираш мед, имай предвид, че той често пъти е разреждан със захар, брашно или нишесте. Най-добре е да си купуваш нефилтриран, суров и домашен мед.

Въпреки всичките си ползи, той не се препоръчва на деца под 2 годинки, защото може да доведе до ботулизъм.