В началото на връзката сякаш не минаваше и ден, без да си кажете „Обичам те“, но с времето тези думички чуваме все по-рядко. Защо е така? Нима любовта си е отишла? Отговорът на този въпрос ще даде експертът и психолог Дебра Смоус.

„Нерядко се случва моя клиентка да признае, че партньорът й вече не й казва „Обичам те“. Това винаги е придружено от болка и страх, че съпругът й вече не я обича.

Въпреки че първосигналната ни реакция е да заглушим болката, най-доброто решение в такива случаи е да забравим за срама и да се замислим – как комуникира нашият партньор?

Много често липсата на „обичам те“ не означава, че сте се разлюбили. Просто с времето ние се отдалечаваме от етапа на ухажване и различните хора започват да демонстрират любовта си по различен начин – чрез техния предпочитан език на любовта.

Трябва само да се замислиш – как изразява любовта си моя партньор?

1. Думи

Когато моя клиентка се оплаква, че съпругът й не й изпраща романтични съобщения или не й казва, че я обича, това веднага ми подсказва, че за нея любовта се изразява чрез думите. Когато чува или прочита мили думи, тя се чувства сигурна и обичана.

Ако предпочитаният език на твоя любим са думите, трябва да запомниш, че обидите също лесно го засягат и често ги взема присърце. Най-добрият начин да изградиш интимност с такъв партньор е да го поощряваш вербално – да го хвалиш или да оставяш бележки в кутията му за обяд!

За други действията говорят по-силно от думите. За да го впечатлиш, трябва просто да му приготвиш обяд или да изгладиш ризата му.

2. Жестовете на внимание и подаръци

Партньорът ти подарява ли ти често подаръци? Тогава неговият начин да изрази любовта са тези подаръци. И тук не става дума за материализъм, просто той оставя подаръците да говорят за чувствата му, а зад добре премисления подарък можеш да разчетеш и неговото уважение към теб.

Ако това е неговият начин да ти каже, че те обича, ти не бива да забравяш годишнините ви или други специални поводи, защото това ще го нарани. За да му покажеш, че го обичаш, подари му неочаквано книга от негов любим автор, това със сигурност ще го зарадва. Мъжете, които имат връзка с жена, която изразява любовта си чрез подаръци, могат да са сигурни, че цветята винаги ще са добре приети.

3. Време

Въпреки че всеки от нас обича да прекарва време с любимия си и да го прекарва качествено, някои се стремят към пълното внимание от страна на партньора. За човек, чийто любовен език е Времето, нищо друго не казва „обичам те“ така, както една спокойна вечеря и дълъг разговор.

Ако искаш да накараш любимия или любимата да се почувстват специални, изключи телевизора, остави телефона и просто слушай. Този стил на обичане не се изчерпва само с разговорите, а включва и всякакви други забавни дейности, които вършите заедно.

4. Физически контакт

За някои от нас любовта е да се държим за ръце. Физическият контакт не се изчерпа просто с бурния секс, той е начин да затвърдим любовта си чрез нежни докосвания и милувки.

Прегръдките, целувките и желанието да хванем другия за ръка показват силата на любовта ни.

Когато поговорих за това с клиентката ми, тя осъзна, че съпругът й често й приготвя обяд, сгъва прането и винаги й носи забавни подаръци от пътуванията си. Въпреки че той не й казва онези две специални думи, той ги изразява чрез действия и подаръци!

А какъв е вашият любовен език?