Салата с киноа, шоколадов сладкиш с нахут, пица от карфиол, пудинг с чиа, ядково мляко с какао, ризото с трюфел, бърз снак с драконов плод и няколко ядки от макадамия... На съвременната жена определено не и е никак лесно да осигури вкусна, здравословна и питателна прехрана на семейството си, предвид огромното разнообразие на пазара. И ако в миналото изкуството на готвенето е било като религията - предавало се е от баба на майка и от майка на дъщеря, то днес се е превърнало повече в хоби, отколкото в потребност. Или го можеш и правиш с удоволствие, или да живее доставката на храна! И никой няма да те опрекне – просто си майка, работиш и нямаш излишно време за губене.

В забързаното си ежедневие всяка една от нас, която освен работеща жена, е и майка, и съпруга, оказва се трябва да бъде и перфектната домакиня. И то такава, която да се справя с швейцарска точност с купищата задължения, съобразявайки се с мнението и вкуса на всички. Но как се постига това без паника и някой нацупен?

Качествени продукти, прецизна подготовка, достатъчно време за приготвяне, най-висок клас кухненска посуда, внимателно планиране на менюто и обикаляне на всевъзможни кулинарни магазини – нима това e достатъчно? Aми ако любимият каже, че му се хапва боб "като на мама” – как изобщо да посмееш да се конкурираш с нея? Та тя има толкова години стаж зад печката, а и нека си признаем – едва ли имаш нейното свободно време, което да оплътняваш в рязане, бъркане и овкусяване...

За жалост, всяка от нас е напълно наясно, че тази задача отнема поне 2-3 часа, които биха могли да бъдат оползотворени в доста по-приятни дейности. Е, време е да те зарадваме и да ти кажем, че макар и да ти се стори странно първоначално, вече съвсем спокойно можеш да приготвиш чудно вкусен боб с вкус като от едно време и то за отрицателно време. Необходими са ти само около 45 свободни минутки, при това с избора на посуда, подготовката на всички зеленчуци и самото сваряване на боба. И всичко това, благодарение на невероятните Krina, в чието продуктово портфолио има и такова чудо като белен боб, който се вари до пълна готовност за времето, в което да изгледаш един епизод от любимия си сериал например. Готино, нали!

Тайната на беления боб на Krina се крие във внимателно премахнатата люспа, която всъщност му пречи да се приготви бързо. Изключително апетитен заместител на традиционния боб с люспа, запазил всички негови вкусови качества и без никаква опасност за стомаха, той не се нуждае от предварително накисване. Сварява се за около 30-35* минути и е подходящ както за класически рецепти като боб яхния, така за пълнени чушки, като пюре или гарнитура към гозбите, които всички обичат. Време е да сложиш край на кисненето за цяла нощ!

Представяме ти рецептата на Силвена Роу с белен боб:

Нежно-кадифена крем супа от белен боб с розмарин

Съставки:

• 300 г боб белен Krina Natural Choice
• 2 големи глави лук (нарязан на ситно)
• 50 мл зехтин
• 2 скилидки чесън (пасиран)
• 4-5 клонки пресен розмарин
• 1 литър пилешки бульон
• 1 чаена лъжици сол
• 1/2 чаена лъжичка черен пипер (прясно смлян)
• едър пушен червен пипер на вкус (по желание)
• 200 г бекон нарязан на кубчета (по желание)

Приготвяне:

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно висока температура.
Добавете лука и гответе за около 5 минути (или докато омекне до златисто). Добавете чесъна и гответе още няколко минути. Прибавете боба, бульона, розмарина, солта и черния пипер. След като заври, оставете да къкри за около 35 минути. Нарязания на кубчета бекон сложете в тава и печете 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато стане хрупкав. Използвайте пасатор или блендер, за да пасирате супата до гладкост. Поръсете с пушен червен пипер на вкус. Добавете от хрупкавия бекон и украсете с микро растения и ядливи цветя.

Съвет от шеф Роу: "Тази супа е изключително подходяща за малките членове на семейството. Сервирайте за децата във вариант без черен пипер, пушен пипер и бекон, които може да добавите впоследствие към вашата порция."

В следващите редове ти представяме и рецептата на шеф Роу за гратен от белен боб:

Гратен от белен боб, сладък картоф и спанак

Съставки:

• ½ малка глава лук, нарязана на ситно
• 50 г спанак
• 1 супена лъжица масло
• 1 супена лъжица брашно
• 240 мл прясно мляко
• 1 скилидка чесън (пасиран)
• сол и черен пипер на вкус
• 250 г сладки картофи, обелени и нарязани на тънки колелца
• 1 чаша боб белен Krina Natural Choice
• щипка настъргано индийско орехче
• 150г настърган кашкавал
• 2 супени лъжици зехтин

Приготвяне:

Сложете боба в тенджера, залейте със студена вода, кипнете и варете 35 минути. В края на готвенето посолете. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука за 3-4 минути. Добавете чесъна и нарязания спанак. Овкусете със сол и черен пипер. Отделно разтопете маслото в тиган и добавете брашното като разбърквате постоянно, за да не стане на бучки. Изсипете постепенно млякото, като продължавате да бъркате докато се сгъсти. Овкусете със сол и индийското орехче и свалете от котлона. Намажете тавичка с размери приблизително 20х15 см със зехтин и подредете половината от сладките картофи. Отгоре сложете на пластове половината от боба, спанака, кашкавала и соса.
Наредете останалите картофи, боба, зеленчуците, сос бешамел и поръсете с кашкавал. Покрийте с алуминиево фолио и гответе около 45 минути в предварително загрята фурна на 180°С. Свалете фолиото, увеличете градусите до 220 и печете още 15 минути, до златисто.

Съвет от шеф Роу: "Може да заместите спанака с лапад, кейл или 2-3 стръка манголд. Така ще направите ястието още по-питателно."

Кулинарното изкуство със сигурност не е за всеки. Готвенето е умение, изискващо време и търпение, за да се овладее. Не се научава за една нощ и не те превръща в шеф готвач за отрицателно време. Но с продуктите на "Крина" целият процес е едновременно бърз и лесен, а резултатът - много вкусен и в пъти по-здравословен. А най-хубавото е, че пести време и ти подарява такова с най-близките!

Krina и кулинарният гуру шеф Силвена Роу съвместно организират игра - "CHEF готвачът си ти". Играта се провежда в периода от 01.02 до 31.03.23 г. Всеки, изпълнил необходимите условия, участва за страхотни нагрдади. CHEF готвачът сте вие! Успех! Научете повече за играта https://promo.krina.eu/

 

 


* Времето за варене е ориентировъчно и зависи от количеството вода, съдовете и котлоните. Препоръчваме ви да варите боба на тих огън, под капак, в съотношение 100 г боб към 1 л вода и да добавите доматите и солта накрая.