Консумирането на ядки помага на здравето ни като цяло и особено на нашето сърце. Потвърждението идва от три различни изследвания, при които е установено, че сред всички различни видове сушени плодове, ядките могат да се намалят риска от сърдечни и сърдечно-съдови заболявания .


Трите проучвания към класическите ядките са анализирани и сравнени с диетични свойства на традиционни бадеми, бразилски орехи, фъстъци, кашу, лешници, макадамия, орехи и шам фъстък. Резултатите са представени по време на събрание, проведено в Бостън през април и където е обявено, че те са класическите гайки за истинско благословение за сърцата ни.

Първото проучване се фокусира върху ефектите от черупковите плодове е. То е проведено от изследователи в университета Лома Линда и е направено между 803 възрастни, които са били помолени да попълнят въпросник за хранителните си навици. Така се е установило потреблението на различни видове ядки. Резултатите показват, че консумацията на сушени ядки, равна на доза от 28 грама на седмица, определя по-нисък риск от 7% метаболитния синдром и свързаните с него разстройства, независимо от възрастта, начин на живот и други хранителни фактори.

Второто проучване е проведено между 2005 и 2010 г. и в него са участвали над 14 хиляди души. Дори и в този случай, учените изследвали консумацията на сушени плодове и техните ядки в размер на 1 грам на ден. Събраните данни доказват,  че участниците, които редовно консумират сушени плодове и ядки, са имали предимно ниско телесно тегло, намалена талия, по-ниски нива по отношение на систоличното кръвно налягане и засилено присъствие на добрия холестерол. Всички тези фактори са важни за поддържане на сърцето в перфектно здравословно състояние.

Накрая, третото проучване, проведено от група канадски учени, принадлежащи към болница на Университета на Торонто и Свети Михаил, което е анализирало различни маркери, се фокусира именно върху ефектите на ядки върху здравето на сърцето и на сърдечно-съдовата система. Вече предишно проучване, проведено от същите изследователи за диабета е установило, че въвеждането в диетата на 2 грама на ден от сушени плодове може да подобри нивата на липидите и кръвната захар при хора с диабет тип 2. Проучването на маркери разкри благоприятното въздействие на тяхната консумация, която се свързва с увеличаване на мононенаситени мастни киселини (добри мазнини) в кръвта, намаляване на общия холестерол, LDL-холестерол, кръвно налягане и риска от коронарна болест на сърцето до 10 години.