Куркумата е подправка, която има много високи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се дължат основно на най-активния ѝ компонент – куркумин. Той е отговорен и за жълто-оранжевия ѝ цвят. Доказано е, че куркумата се бори със свободните радикали, възстановява клетките, пречиства черния дроб, засилва имунната система, подобрява настроението и подпомага работата на мозъка. Куркумата се бори с възпалението, което е отговорно за много хронични болести, много по-добре от много конвенционални лекарства.

Куркумата е една от най-изследваните подправки. Тя е обект на над 7000 проучвания, публикувани Националния здравен институт на САЩ. Според тези проучвания невероятна подправка е включена в различни лекарства:

• За артритни заболявания

• Антикоагуланти (против кръвни съсиреци)

• Лекарства за диабет

• Болкоуспокояващи

• Стероиди

• Противовъзпалителни лекарства

• Лекарства за висок холестерол

• Антидепресанти

• За възпаления на чревния тракт

• При химиотерапия

Други здравни ползи на куркумата включват:

  • Помага при борбата с депресията.
  • Куркумата увеличава капацитета на антиоксиданти в тялото.
  • Подобрява мозъчната функция и намалява риска от мозъчни заболявания.
  • Намалява риска от сърдечен удар.
  • Облекчава болката в ставите и мускулите.
  • Подобрява храносмилането и намалява стомашните киселини.
  • Облекчава сковаността в ставите.
  • Регулира нивата на холестерола.
  • Предотвратява образуването на ракови клетки.

Как да направиш свои собствени хранителни добавки с куркума

Към 1 супена лъжица суров мед добави куркума на прах. Увери се, че сместа е достатъчно твърда, за да се направи на топчета.

Сложи щипка черен пипер. Според последни проучвания елементът в черния пипер, наречен „пиперин”,  увеличава ефективността на куркумата 1000 пъти при борбата с раковите клетки.

От тези съставки образувай малки капсули – вземи една щипка от сместа и я направи на топчета.

Остави ги да изсъхнат за 2 дни. Приемай по 2-3 на ден.

Имай предвид, че за най-добри резултати трябва да използваш висококачествена куркума.