Бъдещите майки могат да подсилят паметта и умствения капацитет на бебетата си чрез правилно хранене по време на бременността. 

Има храни, които са с доказано положително влияние върху паметта на бъдещето бебе и капацитета  му за усвояване на знания. Има и такива, които могат да попречат на правилното развитие на мозъка. Ето защо събрахме за бъдещите майки някои основни съвети за правилно хранене.

Омега-3 мастни киселини



Ако обичате риба, толкова по-добре за вашето бебе. Морските продукти са богати на омега-3 мастни киселини, които пък повишават умствените способности. Според редица проучвания, жените, които консумират редовно риба по време на второто тримесечие от бременността, спомагат за психическото развитие на бебетата си. Омега-3 мастните киселини влияят по много начини на мозъчната функция. И все пак, ако не обичате риба, говорете с лекаря си за приемане на рибно масло като добавка.

Макар рибата да е изключително подходяща за мозъка на бебето, трябва да се вземат няколко предпазни мерки. Замърсяването на някои риби може да бъде вредно, затова избягвайте акула, кралска скумрия и риба меч. Ограничете сьомга, сом, сребриста, бяла риба, тилапия и скариди до две хранения на седмица. Избягвайте консервирана риба тон.

Плодове и зеленчуци


Плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти, които защитават мозъчната тъкан на бебето, твърдят учените. Изберете дълбоко оцветени плодове и зеленчуци - като тъмните листни зеленчуци, папая, боровинки и домати - те са с най-голям антиоксидантен ефект. Само не забравяйте да измиете много старателно всички плодове и зеленчуци.

Избягвайте алкохола


Въпреки че феталният алкохолен синдром е свързан с тежка злоупотреба с алкохол по време на бременност, дори умерени количества бира, вино или алкохол могат да увредят мозъка на бебето. Умерената консумация на алкохол може да доведе до проблеми с ученето, вниманието, паметта и социалните умения. 

Увеличете протеините


Вашето тяло се нуждае от повече протеини по време на бременността. Приемът трябва да скочи с 10 допълнителни грама на ден. Идеи: кисело мляко за закуска,боб чорба на обяд, фъстъчено масло върху пълнозърнести бисквити за междинна закуска, постно говеждо месо за вечеря. 

Желязо

Приемът на желязо трябва да се удвои по време на бременност, за да получава достатъчно кислород бъдещото бебе. Проблемът е, че много жени страдат от недостиг на желязо. Ако бебето ви е лишено от кислород в утробата, рискът от слаб растеж  и по-ниско IQ се увеличава. Посъветвайте се с вашия лекар дали се нуждаете от добавки. Уверете се, че диетата ви включва богати на желязо храни като постно говеждо месо, пиле, бобови култури и зърнена закуска.

Да ядем ли за двама?

Хапването за двама води до качване на прекалено много килограми по време на бременността и увеличава риска от преждевременно раждане. Преждевременното раждане е един от най-големите рискови фактори за умствено увреждане. Има силна връзка между теглото при раждане, IQ резултат и постиженията в училище.

Хранително отравяне

Токсоплазмозата е болест, причинена от паразит, намиращ се в недостатъчно опеченото месо и яйца. Води до грипоподобни симптоми за мама и опустошителни последствия за бебето - включително слепота, загуба на слуха, и умствено изоставане. За да го предпазите: Измийте си ръцете, дъските за рязане и ножове в гореща сапунена вода преди и след приготвяне на храна. Не консумирайте не добре опечено месо, сурови яйца и дресинг за салата от сурови яйца. 

И все пак, по време на бременността не се ограничавайте от любимите си лакомства, но в умерени количества.