Студените зимни нощи наближават, а какво по-хубаво в една мразовита вечер от купичка гореща супа. Тя е изключително полезна за организма, поддържа топлината на тялото ни и засища повече и от месо. Последното може да се ползва като плюс за хората, които са решили да постят – супите са чудесно решение за тях. Ето няколко предложения, които лесно може да си приготвите щом ви се прияде нещо приятно, топло и вкусно!

Морковена супа


Необходими продукти:

  • готови крутони
  • 500 гр. моркови
  • 2 жълтъка
  • 30 гр. брашно
  • 60 гр. масло
  • 400 мл. прясно мляко
  • черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Най-напред нарязвате морковите на дребно и ги задушавате в маслото. Добавяте половината от прясното мляко и пасирате. След като приключите, прибавяте и останалото количество мляко, както и 500 мл вода. Слагате сол на вкус и оставяте да кипне. В малкото вода разтваряте брашното и го добавяте към супата. Остана ви само застройката. След като сте готови, поднесете с готовите крутони.

Супа с леща

Необходими продукти:

  • 100 гр. картофи
  • 250 гр леща
  • 1 скилидка чесън
  • ½ глава лук
  • 1 с.л. брашно
  • ½ ч.л. чубрица
  • 50 гр. масло
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

След като предварително сте нарязали лука на дребно, го варите заедно с обелените картофи и лещата. Към тях прибавяте солта и чесъна и поръсвате с подправките. Махате от котлона, когато всичко омекне. Пасирате, като през това време сте оставили маслото да загрява в друг съд. Поръсвате с брашно и едновременно с това бъркате, докато се запържи. Добавяте ½ литър гореща вода и пасираните зеленчуци. Сервирате с парче лимон.

Кестенова супа

Необходими продукти:

  • целина
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 500 гр. кестени
  • 2 ч.ч. вода
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

Варите кестените, като предварително сте нарязали кората им на кръст от изпъкналата страна. След като изстинат ги обелвате. Пасирате в дълбок съд, за предпочитане тенджера. Прибавяте целината и водата. След около 5 минути добавяте и млякото. Пасирате докато супата ври и сервирате с парченца хляб.

Бирена супа

Необходими продукти:

  • 50 гр. масло
  • 500 мл бульон
  • 500 гр. картофи
  • 100 мл бира
  • 50 мл сметана
  • подправки – бял пипер, мащерка, куркума, сол

Начин на приготвяне:

Варите предварително обелените картофи. Заедно със солта, маслото и бульона ги намачквате добре. когато ги поставите на котлона, намалете температурата, за да не кипнат. Прибавяте сметаната и бирата и вече оставяте всичко да заври. Накрая поръсвате с различните подправки. Хубаво е, преди да я сервирате, отгоре да настържете кашкавал. Това ще допринесе още повече за впечатляващия й вкус и външен вид.