Все повече жени в световен мащаб се оплакват от необяснимо подуване на корема. Сигурни сме, че и на теб се е случвало - един ден коремът ти е плосък като дъска, а на следващия се чувстваш сякаш си глътнала балон. Подутият корем всъщност представлява коктейл от липса на сън, стрес, хормони и нетолерантност към различни храни. Той е сигурен знак за неправилно храносмилане, която означава, че тялото ти не получава необходимите му вещества и колкото и здравословно да се храниш, храната не достига до клетките ти. Затова е от изключителна важност да не гледаш на подутия корем само от естетическа гледна точка и да се справиш с него навреме.

Да започнем от най-очевидното - дъвчи!

Често ти се случва да се храниш набързо, докато вършиш нещо друго, нали? Друг път си толкова прегладняла, че налапваш набързо храната си, за да се заситиш по-бързо. Това са сигурни признаци, че не дъвчеш достатъчно. Не забравяй, че процесът на храносмилане започва именно в устата ти, където също започва секретирането на ензими. Следващият път, когато хапваш пица, пържола, картофи или броколи погледни на тези твърди субстанции като на гориво за организма ти и знай, че за да бъдеш здрава и енергична е необходимо той да ги преобразува в подходяща субстанция. Стреми се да отделяш време за да се храниш съзнателно, без да говориш, да гледаш в телефона си или да вършиш някаква работа. Така ще предотвратиш преяждането, организмът ти няма да бъде стресиран и ще може да се съсредоточи върху своята работа.

Кисела ли си?

Да, правилно чу въпроса ни. Тялото ти е в състояние да усвоява минерали и хранителни вещества правилно само, когато твоето рН е балансирано. Следователно е възможно да приемаш здравословни хранителни вещества и добавки, а да не сте в състояние да ги абсорбираш и използваш. За да регулираш алкално-киселинния си баланс пий сутрин на гладно хладка вода с лимон. Лимонът алкализира водата и създава алкална среда. Минералната сол, която ще ти помогне за целта е №9 натриев фосфат. Освен, че балансира киселинността в тялото, помага да се обработят мазните и тежки храни, които често предизвикват подуване. Приемай всеки ден по 5 таблетки от нея. Зелените зеленчуци са силно алкални храни, така че не ги избягвай, те са твои приятели. Не пий вода докато се храниш, за да може тялото ти по-добре да обработи и усвои храните. Направи си хранителен дневник и обърни внимание след консумирането на кои храни се подуваш най-много. Изключи ги от менюто си и ще се чувстваш по-добре.

Поддържаш ли своята армия от добри бактерии?

Микробиомът e съвкупността от бактерии (полезни, патогенни т.е. вредни и неутрални), които обитават твоето тяло. В днешния свят е възможно да поддържаш своята армия от добри бактерии само, ако полагаш съзнателни усилия затова. Нередовното хранене, индустриалните храни, стресът, лекарствата и кафето водят до дебалансиране на микробиома и съответно до подут корем, неправилно храносмилане, акне, хранителни алергии и др. Избягвай глутена, захарта, изкуствените оцветители и подсладители. Заложи на пробиотични храни и приемай пробиотици редовно. И не забравяй, че добрите бактерии вървят ръка за ръка с доброто настроение. За да работи стомахът ти добре, е нужно да го пазиш от негативните емоции. Затова успокои психиката и бъди над стреса с Шуслерова сол №5 калиев фосфат. 5 таблетки от нея сутрин ти дават енергия и бодрост, подобрява се усещането за ситост след нахранване, така че няма опасност да преяждаш по навик.

Размърдай се

Всички знаем, че заседналият начин на живот е новото пушене и вредите от него са доста големи. Знаеш ли обаче, че стоенето на бюро по цял ден забавя както метаболизма, така и обмяната на веществата в организма ти. Затова не забравяй да отделяш по минимум 30 минути на ден, за да се раздвижиш. Различните йога асани са идеален вариант, който може да ти помогне да се отървеш от подутия корем. Заедно с това включи в режима си и Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която успокоява мускулатурата на стомаха, релаксира цялото ти тяло и ти помага да спиш пълноценно. При подуването, разтвори си 10 таблетки от солта в гореща вода и пий на малки глътки.  А иначе ти трябват всеки ден по 5 таблетки, приети във вечерните часове.

Не забравяй водата

На пръв поглед може да ти се струва, че когато пиеш вода се чувстваш още по-подута, на истината е, че не трябва да я забравяш никога. Тя подпомага множество функции в организма, както и неговото бързо изчистване от натрупаните токсини, които също пречат на доброто храносмилане. За да подобриш детокса на тялото и изхвърлянето на шлаките и токсините, включи и сол №10 натриев сулфат. Тя подпомага прочистващите функции на тялото и подобрява дейността на бъбреците.

Солите №5, №7, №9, №10 е добре да приемаш поне 3-4 месеца 2 пъти в година. Така освен от подутия корем ще се отървеш и от бавния метаболизъм, или казано по-просто от някое друго килце. Много често лошото храносмилане води до излишни килограми, тялото се затормозява и започва да складира различни отпадни продукти в органите и тъканите. Така че е време да не гледаш на подутия корем само като естетичен проблем. В стомаха и в червата е здравето на цялото тяло, защото там са близо 90% от клетките на имунитета! Затова спазвай правилото – добра храна, позитивни мисли и по-малко стрес. Какъв ще бъде резултатът при следващото оглеждане в огледалото, зависи от теб!