Есента е сезонът, през който имаме най-голяма нужда от витамини и минерали, за да може организмът ни да се справи със сезонните вируси и грип. За щастие това е и сезонът, през който узряват едни от най-полезните зеленчуци.

Патладжаните са тези, които помагат за по-здрави капиляри и ни защитават от инфаркт. Само 100 грама от този чудесен зеленчук съдържат над 80 полезни хранителни вещества. Макар и в ниски концентрации, те компенсират с огромно разнообразие. Те съдържат витамин В и витамин С, желязо и мед, които действат добре на имунната система. Ниското съдържание на въглехидрати позволяват патладжаните да се включват в диетични ястия. А също така съдържат витамин РР, който е много полезен за организма. Има тдобър набор и от микроелементи - калий, фосфор, калций, натрий, кобалт, магнезий и желязо, а също така пектини, които спомагат за регулиране на вредния холестерол. Патладжаните съдържат антоциани, които защитават клетките на нервната система и предпазват от Алцхаймер.

Затова, какво по-добро от една вкусна рецепта с този невероятен зеленчук? Днес от Dama.bg сме подготвили за вас една чудесна рецепта за патладжани по балкански.

Необходими продукти:

• 3 патладжана;

• 125 г готварска сметана (над 35% масленост);

• 100 г сирене;

• 1 яйце;

• 1 чушка;

• 1 тиквичка;

• 1 глава стар лук;

• 2 скилидки чесън;

• 1 стрък магданоз и копър;

• 30 г зехтин;

• сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Разрежете патладжана на две равни половини, внимателно отстранете месестата част, нарежете я на кубчета и посолете.

2. Изплакнете кубчетата с вода, оставете да се отцеди и подсушете с кърпа.

3. Почистете тиквичката и лука, нарежете зеленчуците на малки кубчета. Изстискайте чесъна.

4. Запържете зеленчуците в тиган със зехтина.

5. В отделна купичка смесете и разбийте яйцето, сметаната, сиренето. Посолете и добавете черен пипер на вкус.

6. Залейте запържените зеленчуци със сместа и разбъркайте.

7. Напълнете останалите „лодки” от патладжаните с получената смес и напръскайте със зехтин.

8. Запечете в предварително нагрята на 180° фурна до появата на руменина.

9. Преди да сервирате поръсете блюдото с копъра и магданоза.