Ето и обещаните други 2 идеи за меню, които ви предлагаме да приготвите за празника на влюбените, а защо не и през всеки останал ден от годината:

Меню „Градината на удоволствията”

Предлагаме за аперитив кайсиево бренди с лайм, последвано от домашно приготвени брускети с босилеково песто и домати. За основно ястие сме избрали свински карета с гъбен сос. А за големия сладък финал – екзотична плодова салата.

Кайсиево бренди с лайм:

• 100 мл кайсиево бренди
• 2 лайма (или лимон)
• 250 мл газирана вода
• 1 с.л. захарен сироп
• 1 стрък мента

В блендер се поставят брендито, сока от лайма, ментата и захарния сироп. Разбива се добре и се изсипва във висока чаша, допълва се с газираната вода, няколко резенчета лайм и лед.

Брускети с босилеково песто и домати:

• 1 бяла и 1 черна багета
• 2 по-меки домата 
• 50 гр. босилеково песто (около половин бурканче)
• няколко стръка пресен босилек и маслини за украса
• зехтин и сол на вкус

Хлебчетата се режат на малки филийки, нареждат се в тава, поръсват се със зехтин и се запичат в предварително загрята фурна, докато станат златисти и леко хрупкави. Доматите се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Посоляват се. След като филийките са готови, се намазват равномерно с тънък слой песто и домати. Украсяват се с маслинка и листенце босилек.

Свински карета с гъбен сос:

• 2 свински пържоли
• 100 гр гъби
• 1 пакетче (125 гр) краве масло
• 100 мл бяло вино
• 1 кафена чаша соев сос
• 1 с.л. брашно
• 2-3 с.л. зехтин
• мащерка
• сол и черен пипер на вкус

Пържолите се начукват и овкусяват с черен пипер, сол и соев сос. Оставят се в хладилника за около 1 час, за да се мариноват. В дълбок тиган се загрява маслото и месото се запържва в него на силен огън за по минутка от всяка страна. След това температурата се намалява, прибавя се бялото вино и ястието се задушава, докато виното се изпари. Може да се добави и 1 кафена чаша хладка вода и да се остави на слаб огън за около половин час. След като са готови, пържолите се оставят в друг съд и се похлупват с капак, за да останат топли. Гъбите се измиват и нарязват на филийки. Слагат се в тигана от пържолите и се задушават за 10 минути. Прибавя се мащерката, черен пипер и сол, като накрая се заливат с разтвореното в малко вода брашно. Разбъркват се хубаво и към гъбния сос се добавят и пържолите. Ястието се остава на огън още 15-ина минути и се сервира топло.

Екзотична плодова салата с дресинг от джинджифил и мед:

• 1 банан
• 1 киви
• 1 портокал
• 1/4 манго
• 1/4 ананас
• 100 гр личи (може и консерва)
• 200 гр цедено кисело мляко
• 2 с.л. мед
• ½ ч.л. сух джинджифил
• 1 ч.л. канела
• кафява захар и лимонена кора за поръсване

Всички плодове се измиват, обелват и нарязват на малки парченца в голям съд. В отделен съд смесваме цеденото кисело мляко, меда, джинджифила и канелата и ги разбъркваме добре. В купички поставяме плодовете и ги заливаме с получения дресинг. Украсяваме ги с малко кафява захар и настъргана лимонена кора.

Меню „Амброзия”

Прелюдията е съблазнителен любовен еликсир от ягодов ликьор и ванилия. За предястие препоръчваме лека разядка от авокадо и сметана. Продължаваме с крехки пилешки филета със сос от сирена, а за десерт – шоколадово суфле.

Ягодов ликьор с ванилия:

• 100 мл сок ананас
• 100 мл сок касис
• 100 мл ягодов ликьор
• 100 мл джин
• 1 ванилия
• сока на два лимона

В шейкър се прибавят всички съставки, разбиват се добре. Поднася се в подходяща чаша и с натрошен лед.

Разядка с авокадо и сметана:

• 2 броя авокадо
• 3-4 скилидки чесън
• 100 гр заквасена сметана
• 3-4 с.л. зехтин
• 1 лимон
• черен или пълнозърнест хляб
• сол и черен пипер на вкус

Авокадото се обелва, отстранява се костилката и се нарязва на парченца в дълбок съд. Прибавят се скилидките чесън, сметаната, зехтина и подправките и всичко се пасира хубаво до получаване на мека и гладка зеленикава смес. Може да поднесете така получената разядка самостоятелно или намазана върху препечени филийки черен или пълнозърнест хляб.

Пилешки филенца със сос от сирена:

• 300 гр пилешко филе
• 50 гр синьо сирене
• 50 гр крема сирене
• 50 гр топено сирене
• 50 гр краве сирене
• 100 мл сметана
• 50 гр краве масло
• 1 глава лук
• 100 гр ориз
• 2 скилидки чесън
• 100 мл бяло вино
• 1 ½ ч.ч. бульон (зеленчуков)
• зехтин
• черен пипер и сол на вкус

В дълбок тиган на умерен огън се запържва половината лук, нарязан на ситно, пресованите скилидки чесън, половината бяло вино и половината бульон. Постепенно се добавят сметаната и сирената. Сосът се готви, докато се сгъсти. В друг тиган се затопля зехтина и в него се запържва пилешкото месо, нарязано на ивици и овкусено с черен пипер и сол. Когато получи златиста коричка и вече е готово, към него се прибавя и готовия сос от сирена. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Добавят се оризът и подправки по избор. След 10-ина минути се слага останалата част от виното и бульона. Оставя се на огъня, докато оризът омекне и е готов за консумация, но без да се разварява и разкашква. Пилешките филенца се поднасят върху канапе от ориз и с обилно количество от соса.

Шоколадово суфле (за 4 форми):

• 100 гр натурален шоколад
• 3-4 яйца
• 100 гр краве масло
• 70 гр брашно
• 2 с.л. какао
• 100 гр захар
• 1 ванилия
• олио

Шоколадът се натрошава на парчета и заедно с маслото се разтопява на водна баня, като непрестанно се разбърква. В отделен съд се разбиват яйцата, захарта и ванилията на пяна и към тях се прибавя шоколадовата смес. Постепенно се добавя брашното и какаото и всичко се разбърква добре. Формите се намазват с олиото, по желание може да се поръсят с малко брашно или какао и се пълнят със сместа. Пекат се за 10 минути в предварително загрята на 225 градуса фурна. Ако оставите формите по-дълго вътрешността ще се изпече и ще се получи обикновено кексче. След като изстине, десертът се обръща в плоска чиния, но внимателно, за да не се разлее, поръсва се с пудра захар и се гарнира с топка ванилов сладолед.