Днешната рецепта е идеална за лека вечеря. С тази техника ще приготвяте сьомгата перфектно всеки път. Сосът е ароматен и богат, но не е тежък – перфектно последно хапване за заета вечер през работната седмица.

Необходими продукти:

• 900 гр. аспержи
• 3 с.л. зехтин екстра върджин
• 3/4 ч.л. сол
• 1/2 ч.л. черен пипер, разделен
• 4 филета сьомга (около 150 гр. всяко)
• 1/2 чаша крем фреш
• 1 с.л. пълнозърнеста горчица и нарязан пресен див лук

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната с телената поставка вътре на около 10 сантиметра от топлината.

Отрежете долната част на върха на аспержите, за да видите къде се отчупват лесно. Подредете останалите горни части на аспержите и отрежете на същото място. Поставете подрязаните аспержи на 30-40 сантиметра една от друга на хартия за печене, поръсете с олио и 1/4 ч.л. сол и черен пипер и разбъркайте, за да се овкусят. Подредете аспержите на един слой хартия за печене.
Подправете сьомгата с останалите 1/2 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер, след което се поставете отгоре един слой аспержи.

Печете сьомгата и аспержите, докато рибата вече не е полупрозрачна, но все още е влажна в центъра, а аспержите трябва да придобият златист цвят или от 8 до 12 минути. Ако последните не са готови, извадете сьомгата в чиния и върнете аспержите във фурната за още няколко минути.

Междувременно разбийте заедно крема фреш, горчицата, лука, солта и черен пипер на вкус в малка купа.

Сервирайте сьомгата и аспержите със сос от крем фреш.

Вкусно и полезно!