Знаем, че няма указания за отглеждане на успешно дете. Въпреки това, Ерика Г. Раскон-Рамирес, професор в Университета в Есекс, е провела проучване, което показва, че взискателните майки успяват да отгледат наистина успешни дъщери. Следователно успешните жени имат много взискателни майки. Днес ще те запознаем с това изследване и какви са предимствата на това да имаш "непоносима" майка.

Понякога тийнейджърите се ядосват, когато майките им им правят забележка за случайна неприлична дума, не им позволяват да излизат с приятели, принуждават ги да мият чинии и да изхвърлят боклука. Дори ревнуват от майките на приятелите си, които са готини и безгрижни. Ако след някой спор чуваш отново и отново: "Ще ми благодариш по-късно!", приготви се да се изненадаш - майка ти може да е права.

Изследването на Ерика обхваща 15 000 ученици от 13 до 14 години. В продължение на 10 години тя изучава опита на тийнейджърите, събира данните и ги анализира. Въз основа на получените резултати стига до извода, че силните и строги майки отглеждат деца, които успяват по-бързо от децата на „добрите” майки.

Тя също така открива, че почти всички успешни хора имат силни и взискателни майки. Оказва се, че най-краткият път към успеха е чрез точно такъв тип родителство.

Това изследване не е насочено към майките, които заключват дъщерите си у дома, контролират всяко тяхно движение, забраняват всичко или използват физическо или психическо насилие, за да контролират децата си. "Непоносимата майка" е такава, която постоянно дава указания за бъдещото вземане на решения, предупреждава за преждевременна бременност и брак, дава задачи и изисква помощ при домакинските задължения, контролира времето на децата си и има големи надежди за бъдещето им. Като цяло, тези майки правят всичко, което повечето тийнейджъри мразят.

Професорът обяснява, че строгите майки са много взискателни към образователния процес на децата си, настояват да получат по-високи оценки и поставят високи очаквания. Те често изразяват мнението си за това пред своите наследници.

Такива деца стават по-уверени и упорити в бъдеще. Оказва се, че притискащото родителство също засяга възможността за непланирана ранна бременност. Дъщерите на упоритите и взискателни майки са с 5% по-малка вероятност да родят твърде рано.

Почти всички деца на строги майки получават перфектно образование и добра работа. Освен това такива хора успяват да ускорят прогреса в кариерата си. Ерика обяснява, че препоръките на родителите винаги влияят върху вземането на решения от страна на децата дори ако често се противопоставят на това и отказват да ги приемат.

Ако дъщерята върти очи и отговаря на майка си по време на спор, знае, че майка ѝ иска най-доброто за нея. Родителите често повтарят една и съща информация, която остава в мозъка на тийнейджъра. Така че в бъдеще дъщерята е по-вероятно да слуша съветите на досадната си майка.

"В много случаи успяваме да направим това, което вярваме, че е по-удобно за нас дори когато това е против волята на родителите ни", казва Раскон-Рамирес. "Но колкото и да се опитваме да избегнем препоръките им, вероятно ще повлияят на избора ни".

Всички родители рано или късно се питат: "Как да отгледам дете? Кое е по-добре: морков или пръчка?" Ако децата се отглеждат прекалено грубо, те се отдалечават и започват да лъжат, защото се страхуват да кажат истината. Това се случва, когато родителите искат детето им да бъде съвършено или настояват за безусловно послушание. Лоша идея е основата на връзката ни с децата ни да е страхът. Важно е да се намери линията между отворената комуникация, родителското внимание и високите стандарти.