Лещата е изключително полезна и засищаща съставка в менюто на всеки, които се опитва да се храни здравословно. Голямото количество желязо, фибри и протеини помагат да се чувстваме сити за дълго, което е чудесно за хора на диета.

В българската кухня лещата присъства основно като съставка за супи, яхнии или плънка. Следващата рецепта обаче ще ви покаже нов начин да добавите леща към вашето меню – в салата.

Съставки за 4 порции салата.

За салатата:

2 ½ чаши варена зелена леща, изцедена добре
150 г. рукола
1 връзка тънко нарязани репички
1 краставици нарязана на тънки шайби
малко пресен копър
50 г. орехи, нарязани на ситно

За дресинга:

70 мл. зехтин
1 малка глава лук, нарязан на дербно
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1 супена лъжица оцет
1 чаена лъжичка дижонска горчица

В малка купа размесете заедно зехтина, лука, сол, лимонов сок, оцета и горчицата. В голяма купа смесете лещата, руколата, репичките, краставиците и копъра. Поръсете равномерно с дресинга и разбъркайте. Слагат се орехите и се подправя с черен пипер. Може да се добави малко гуакамоле или хумус. Сервирайте салатата веднага или съхранявайте в херметически затворена кутия в хладилника до 3 дни.