Тази чудесна кадифена торта с шоколад и червено вино освен удивително вкусна е и много бърза за приготвяне. Вижте рецептата:

Необходими съставки

За тортата:

6 супени лъжици (85 грама) безсолно масло на стайна температура
3/ 4 чаша (145 грама) кафява захар
1/ 4 чаша (50 грама) бяла захар
1 голямо яйце + 1 голям жълтък на стайна температура
3/ 4 чаша (177 милилитра) червено вино по ваш вкус
1 чаена лъжичка (5 милилитра) екстракт от ванилия
1 чаша + 1 супена лъжица (133 грама) брашно
1/ 2 чаша (41 грама) какао на прах
1/ 8 чаена лъжичка сода
1/ 2 чаена лъжичка бакпулвер
1/ 4 чаена лъжичка сол
1/ 4 чаена лъжичка канела на прах

За топинга:

1/ 2 чаша маскарпоне
1/ 2 чаша (118 грама) бита сметана
2 супени лъжици (25 грама) захар
1/ 4 чаена лъжичка екстракт от ванилия

За тортата: Загрейте фурната на 160 градуса. Постелете хартия за печене върху 20 сантиметрова кръгла тава, намажете с масло или напръскайте с незалепващ спрей. В голяма купа на средна скорост разбийте с миксера маслото. Прибавете захарта и разбийте, докато се получи пухкава смес - за около 3 минути. Добавете яйцето и жълтъка и разбийте добре, а след това и червеното вино и ванилията. Не се притеснявайте, ако тестото изглежда малко неравно. Пресейте брашното, какаото, содата, бакпулвера, канелата и солта над течните съставки. Разбъркайте, докато 3/ 4 от сместа се слеят и свийте остатъка с гумена шпатула. Разнесете тестото в приготвената тавичка. Печете 25-30 минути или докато вилица, която забивате в тортата, излиза чиста. Горната част на тортата трябва да е гладка и лъскаща. Охладете за около 10 минути, след което обърнете и охлаждайте още. Можете да съхранявате тортата на стайна температура или в хладилник. По желание поръсете с пудра захар.

За топинга: Разбийте маскарпонето, сметаната, захарта и ванилията заедно, докато се оформят меки връхчета. Намажете обилно всяко парче торта. Можете да покриете сместа и да я държите в хладилника до 4 часа.