Есента е в разгара си, затова днес решихме да подсладим деня ви с една рецепта с тиква - един от топ продуктите на сезона. Спряхме се на шоколадови овесени мъфини, които са леко сладки и имат мек вкус на тиква. В тестото има какао на прах, а за декорация са използвани шоколадови парченца. Мъфините са без глутен, тъй като са направени с овес, вместо с брашно. Нещо повече – правят се дори без масло. И все пак, не са сухи заради тиквеното пюре, ябълковия сок и йогурта в тестото, а благодарение на здравословните си съставки, в едно парче има само 125 калории! 

За 12 порции ще ви е нужен само половин час – 10 минути за подготовка и 20 за готвене. Ето как да си ги приготвите:

Съставки:
  • 1 3/4 чаши валцуван овес
  • 1 чаша тиквено пюре
  • 1/2 чаша йогурт 
  • 1/2 чаша гранулирана захар
  • 1/2 чаша неподсладен ябълков сок
  • 1/4 чаша неподсладено какао на прах
  • 1 голямо яйце
  • 1 с. л. екстракт от ванилия
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1/2 с. л. сода за хляб
  • 1/2 с. л. канела
  • 1/4 с. л. сол
  • 1/3 чаша сладки шоколадови топчета
Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 200 градуса. За да смелите овеса използвайте блендер или кухненски робот. Трябват ви около 30 секунди, за да го разбиете на малки трохи. Добавете следващите 10 съставки, без шоколадовите топчета. Ще ви трябват около 15 секунди, за да смесите всичко в една хомогенна смес. Подредете хартиените чашки в тава и изсипете тестото, запълвайки около ¾ от обема им. Поръсете с шоколадовите топчета, които трябва да притиснете леко. Печете около 20 минути. След като са готови, ги оставете да се охладят, преди да ги махнете от формичките. Запазете ги за по-дълго, като ги поставите в херметически затворен съд.

Бон апети!