Всички знаем, че шоколадът е сладко изкушение. Посягаме към него след обилна вечеря, когато ни е тъжно или просто, защото не можем да устоим. Той е идеален за подарък, сплотява хората и ги кара да се усмихват. Полезен ли е шоколадът? И кой вид да изберем, когато отидем в магазина?

Белият шоколад!

Той се приготвя предимно от какаово масло, захар и мляко. В него липсват достатъчно питателни вещества за разлика от млечните и натуралните шоколади. Той е препоръчителен за жените.


Шоколадът е истински антиоксидант!

Черният шоколад е прекрасен източник на антиоксиданти. Доказано е, че сладкото удоволствие съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите! Това се дължи на голямото количество какао. Черният шоколад е богат на т.нар. флавоноиди. Те са най-широко познати заради действието си като антиоксиданти. Докато млечният и белият шоколади имат повече захар, мляко и мазнини без толкова флавоноиди. Най-полезен е шоколадът със 70% какао.

Шоколадът помага на сърцето!

Вече има категорични доказателства, че няколко парченца шоколад намаляват кръвното налягане. Високото съдържание на какао пък предпазва от образуването на тромбоцити в кръвта, които допринасят за сърдечно-съдови заболявания. Редица проучвания са показали, че хората, които консумират черен шоколад през ден или няколко пъти седмично, не се оплакват от сърдечни проблеми. Учените съветват да се хапва малко, но на често, за да не се отразява негативно върху теглото.

Шоколадът намалява холестерола!

Вече има проучвания, които доказват, че ако ежедневно си позволявате от сладкото удоволствие, нивото на лошия холестерол в кръвта ще се намали с 10%.

Шоколадът се грижи за мозъка!

Тъй като е богат на кофеин – блокче млечен шоколад от 40 гр съдържа 10 мг кофеин, а натурален черен шоколад – 28 мг. Ето защо, ако си позволите шоколад на закуска, ще се почувствате свежи и ободрени през целия ден.

Шоколадът повишава настроението!

Не се чудете, ако след поредното блокче шоколад сте истински щастливи. Това е така, защото шоколадът предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Колкото повече шоколад ядете, толкова по-радостни се чувствате.


Шоколадът предизвиква акне?

Това съвсем не е така. Проучванията показват, че хапването на шоколад не може да предизвика кожни проблеми като атопичен дерматит или акне. Пъпките и раздразнената кожа са резултат на комплексни причини, част от които е небалансираното хранене, а не хапването на шоколад.

Шоколадът пристрастява.

И това не е вярно. За разлика от цигарите човек не може да се пристрасти към сладкото удоволствие. Да хапвате шоколад след вечеря е навик и като всеки навик, от него също е трудно да се откажете. Вече има “шоколадохолици”, които търсят професионална помощ, за да се справят с навика си да хапват шоколад.

Полезните съставки, които се съдържат в шоколада, са флавоноиди и антиоксиданти, които присъстват още в цитрусовите плодове, лука, зеления чай и червеното вино. Едно изследване показва, че хората, които ядат по малко шоколад всяка седмица, намаляват риска от инсулт с 22%, тъй като сладкишът подобрява кръвоснабдяването и притока на кръв.

Няма нищо по-хубаво от 1 парченце шоколад като завършек на деня... или като начало.