Богата на вкус, но с малко масло и сметана, тази тиквена супа е идеална за есенните студени дни. Рецептата ни има индийска нотка, но не е прекалено люта, така че не се тревожи, ако не си почитателка на лютото.

За рецептата е най-добре да използваш прясна тиква, ще ти отнеме известно време да я опечеш, но те уверяваме, че чакането ще си струва. Семките можеш да изпечеш и да ги сложиш като завършек на готовата супа.

Необходими продукти:

1 лук, нарязан на средно големи парчета
1 с.л. кокосово масло или друг вид масло
2-4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. пресен джинджифил, настърган
1 ч.л. къри на прах
¾ ч.л. кориандър
½ ч.л. кимион
¼ ч.л. карамфил
1 средно голяма тиква (около 1 кг), разрязана на две, меката вътрешна част трябва да се махне.
3 ½ ч. бульон, пилешки или зеленчуков
½ ч. кокосово мляко, може да използваш и друг вид 
Червен пипер на вкус
Сол на вкус
200 г цедено кисело мляко като добавка 
Печени тиквени семки за украса
Магданоз или кориандър за украса

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загрей фурната на 180 градуса. Намажи двете половини на тиквата с кокосовото масло. Сложи я върху тава, покрита с фолио. Месеста част трябва да е надолу. Печи я за 45 минути или докато омекне. Когато изстине, изчегъртай тиквата от кората и си готова да пристъпиш към същинската супа.
  2. В голяма тенджера, на средна температура, разтопи малко масло или зехтин. Сложи лука, не го бъркай. Остави го да се запече от едната страна и го обърни, за да се опече от другата страна.
  3. След това сложи чесъна и джинджифила. Разбъркай ги. Остави ги за 1-2 минути, докато чесъна пусне аромата си.
  4. Прибави кърито, кориандъра, кимиона и карамфила. Бъркай непрекъснато, докато всички подправки пуснат аромата си – около 1 минута.
  5. Към подправките добави бульона, млякото и тиквата. Изчакай да заври.
  6. Когато заври, изключи котлона и я пасирай, докато сместа стане напълно гладка. След това пусни отново котлона и остави супата да къкри за малко.
  7. Сервирай я с лъжица цедено кисело мляко, малко печени тиквени семки (най-добре обелени) и няколко листенца магданоз или кориандър.