Козметиците често говорят за грижата за кожата в зоната около очите като за отделен елемент от грижата за кожата на цялото тяло. Точно там тя е изключително деликатна, много тънка и почти не се омазнява естествено. Това е и причината да изисква по-специална грижа. Има нужда от повече хидратация и борба срещу бръчките, които възникват лесно и бързо.

Ние искаме да споделим с вас 5 ценни съвета, които ще ви помогнат в правилната грижа за кожата на лицето и в частност на околоочния контур. Ето ги и тях:

1. Задължително почиствайте грима си


Ако сте от дамите, които ежедневно носят грим, е задължително да почиствате лицето си всяка вечер преди лягане. Изполвайте специални продукти за тази цел - мицеларна вода, тоалетно мляко и други. Уверете се, че каквото и да използвате, то има нежно действие върху кожата, хипоалергенно и е подходящо за употреба по кожата в зоната около очите. Ако слагате водоустойчива спирала, например, задължително изберете почистващ продукт, който може да разтваря и премахва водоустойчив грим. 

Съвет: Напоете памучен тампон за грим с почистващ продукт и сложете на клепача си. Задръжте тампончето за няколко минути и след това разтъркайте окото си внимателно. По този начин гримът ще се "разтвори" и ще го махнете от лицето си по-бързо и ефективно. След почистването, задължително изплакнете кожата си с хладка вода.

2. Хидратирайте добре зоната около очите


Има неписано правило, че кремът който ползвате за лицето си, най-вероятно не е подходящ за нанасяне в зоната на околоочния контур. Сигурно сте виждали надпис на опаковките на продуктите: "Пазете зоната около устните и очите". Този тип кремове нямат нужните за тази зона съставки. Опитайте се да намерите подходящия крем или серум за зоната около очите, който ще осигури нужната хидратация на кожата ви, без да я дразни, утежнява и възпалява. Стремете се към продукти с активни съставки като хиалуронова киселина (за дълбока хидратация), пептиди и ретинол (против бръчки), витамин Ц (за укрепване на тъканта и равен тен) или кофеин/зелен чай (против подуване и тъмни кръгове).

Съвет: Околоочният крем може да се нанася сутрин и/или вечер 1-2 часа преди лягане. Почистите хубаво кожата на лицето си, после поставете достатъчно количество крем на пръста на ръката си и нанесете внимателно под,около и върху клепачите ви с кръгови и потупващи движения.

3. Маски, пачове и комреси

Използването само на крем за лице не може да се приеме като "грижа за кожата". Само по себе си то се явява просто една от стъпките в изграждането на този ритуал към себе си и здравата кожа. Към крема за лице трябва да добавим и хидратиращите пачове за под очите, маските за лице, околоочния крем и компресите, които завършват картинката.

Съвет: Използвайте тези подпомагащи грижата за кожата средства не повече от 2 пъти в седмицата, за да предотвратите алергичните реакции на организма. Следвайте инструкциите на опаковката.

4. Слънцезащитните продукти са изключително важни

Трябва да се обърне специално внимание на защитата от ултравиолетовите лъчи на слънцето на кожата около очите. Колкото и приятни да ни се струват, тези лъчи унищожават колагеновите влакна в кожата и спомагат появяването на бръчки по нея. Затова винаги нанасяйте като финална стъпка от сутрешната ви рутина слънцезащитен крем с най-малко SPF30 и противодействие срещу UVA/UVB лъчи, независимо дали е лято, или зима. 

Съвет: Намерете подходящ слънцезащитен крем, специално за лице и със състав, който няма да подразни кожата ви и да остави бял непопиваем слой върху нея. Нанесете го 15-30 минути преди директно излагане на слънце. За най-висока безопасност и предпазване, може да носите слънчеви очила, като най-малката степен на защита да е UV 400.

Бонус: Нанасяне на коректор и замаскиращи несъвършенствата средства

Понякога използваме козметични продукти като коректора, за да прикрием някои несъвършенства по лицето си като подпухналост, тъмни кръгове и торбички под очите. Имайте предвид, че те са създадени за нормална кожа и могат да създадат проблеми и алергични реакции, ако ги ползвате за зоната около очите.

Съвет: Нанесете тънък слой от покриващия продукт с потупващи и кръгови движения. Имайте предвид, че това трябва да е финална стъпка, след като вече сте измили добре лицето си с почистващ продукт, сложили сте крем за лице и сте защитили кожата си със слънцезащитен крем.