Всеки иска да е млад възможно най-дълго, а учените вярват, че остаряването може да бъде забавено, ако се следват няколко основни правила и се знаят някои хитри трикове.

Много пъти сме казвали, че възрастта е просто число – по-важно е как се чувствате. Затова днес сме подбрали 12 съвета, с които ще останете здрави и млади (физически и душевно) за по-дълго.

1. Намалете размера на порцията

Според учените намаляването на размера на порцията забавя стареенето, а преяждането е много опасно. Все пак важно е да отбележим, че тялото ви трябва да приема всички необходими витамини и хранителни вещества, просто не бива да се задръства с излишна храна. По-малките порции, но приемани по-често ни зареждат с повече енергия и намаляват риска от някои заболявания.

2. Яжте гъби

Американски учени са установили, че хората, които редовно ядат бели гъби, се чувстват по-млади, отколкото всъщност са. Причината е, че тези гъби съдържат вещества, наречени ерготионеин и глутатион, които неутрализират повредените клетки. Затова и предпазват от рак, сърдечни заболявания и алцхаймер.

3. Намалете сладкото

По този начин не само че ще свалите няколко килограма, но и ще останете по-млади за по-дълго.

Освен това учените препоръчват да приемате повече полезни мазнини, които ще откриете в рибата, месото и зеленчуците. С такава диета ще намалите риска от рак, сърдечни заболявания и алцхаймер.

4. Правете упражнения за координация

Такива упражнения подобряват работата на мозъка и забавят неговото стареене.

Ето едно примерно упражнение, което можете да направите:

  • Пригответе си лимон и стол.
  • Легнете по гръб и поставете стола зад главата ви. Задръжте лимона между ходилата ви.
  • Повдигнете краката си така, че да поставите лимона върху стола.
  • Поставете краката си на пода, след това отново ги вдигнете и вземете лимона от стола. Върнете краката си и лимона на пода.

Хората във форма могат да поставят лимона зад главата си и без помощта на стол.

5. Карайте колело

Учените са установили, че редовното каране на колело забавя процеса на стареене. Феновете на този спорт имат малко мазнини и ниски нива на холестерола, а мъжете сред тях имат високи нива на тестостерон. Велосипедистите имат силни мускули и остаряват много по-безпроблемно.

6. Ценете приятелите си!

Учените са доказали, че дългогодишното приятелство забавя стареенето на мозъка и дори оказва благоприятно въздействие върху хромозомите ни. Така че, ако нямате приятели, които да са ви много скъпи, потърсете си нови – колкото по-щастливи ви правят приятелите ви, толкова по-голям е положителният ефект върху тялото.

7. Започнете да танцувате

Разбира се, редовните физически упражнения забавят стареенето, а танците са особено полезни за мозъка ни, особено ако се опитвате да учите различни хореографии. Новите движения, новите стъпки, новите ритми и съчетания раздвижват мозъка, подобряват паметта и ни поддържат млади.

8. Намалете стреса

Много е важно как реагирате на проблемите в живота ви – дали се опитвате да ги решите веднага, или ги отлагате до последния момент, притеснявайки се през цялото време? Дали приемате всичко твърде драматично? Трябва да се научите да гледате на проблемите като логическа задача, която има своето решение. В напрегнати ситуации тялото ни произвежда хормона кортизол, който ни помага да бъдем нащрек и да реагираме бързо при опасност. Проблемът е, че постоянният стрес, в който живеем, нарушава хормоналния баланс и нивата на кортизола са постоянно високи, което бавно ни разболява. Затова трябва да се забавлявате повече, да си почивате и да прочистите живота си от повечето неща, които ви натоварват.

9. Излизайте по-често

Ако искате да останете по-млади за по-дълго, трябва да водите активен социален живот – излизайте често, запознавайте се с нови хора, ходете на театър, концерти, изложби и кино. Всички тези дейности намаляват нивата на стреса и ни правят по-щастливи.

10. Не спирайте да учите

Мозъкът ни работи все по-бавно с напредването на възрастта и остарява много по-бързо, ако не се грижим за него. Ако искаме да имаме бистър ум за по-дълго, трябва редовно да учим нещо ново и да раздвижваме мозъка си.

Започнете да учите нов език или се заемете с ново хоби. Всяко ново нещо, което се опитвате да усвоите, поддържа мозъка ви млад.

11. Говорете по мобилния телефон по-рядко

Твърде честата употреба на мобилен телефон може да доведе до преждевременно остаряване. Електромагнитните вълни, които излъчват електронни устройства, вредят на телата ни и затова не е препоръчително да говорите дълго по телефона, да спите с него под възглавницата и да го носите в джоба си за продължителен период от време.

Учени от Кайро са установили, че хората, които често говорят по телефона, по-често страдат от сърдечно-съдови проблеми, хормонален дисбаланс, чернодробни заболявания и други. Не се препоръчва и да живеете в близост до комуникационни кули или електрически далекопроводи.

12. Спрете да използвате клишета

Вместо всеки път да отговаряте с „Добре“ на въпроса „Как си?“, всеки път отговаряйте различно. Спрете да използвате клишета, научете нови анекдоти, интересни фрази и вицове, които можете да използвате в разговорите ви. Учените са доказали, че креативността, която влагаме в разговорите ни, стимулира центъра на речта в мозъка и подобрява паметта ни.