Имате ли силно желание, за което бленувате откакто се помните? Е, съвсем скоро може да направите така, че то да се сбъдне!

През първия ден на месец февруари започва цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1-ви февруари почитаме паметта на мъченик Трифон, славен като светец и лечител, пазител на лозята и виното. В народния празничен календар празникът се обозначава с името Трифон Зарезан или Трифоновден и се свързва с обичая по почетното зарязване на лозята, наричано още закройване, извършвано предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да започнат да се хранят, се избира “цар Трифон”, който благославя лозята - "Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино."

Следващият ден, 2-ри февруари, е известен още като Сретение господне, един от 12-те големи християнски празници през годината и един от четирите празника, посветени на Божията майка, когато се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос.

Третият и последен ден, 3-ти февруари, е празник, посветен на Свети Симеон, един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

Тези дни се свързват с лозята, виното, плодородието и благоденствието. Наричани са още вълшебни, тъй като на тях молитвите на всеки, който се е помолил за една добра година, изпълнена с много късмет и любов, ще бъдат чути!

Амин!