“Не знам кой е измислил високите токчета, но всички жени му дължим много.”
 Мерилин Монро
 
Факт №1:
Според някои учени, жените, които ежедневно носят обувки на ток, имат по-развити тазови мускули от останалите. Това е така, защото когато носи високи обувки една жена, тя несъзнателно стиска мускулите на корема и таза, за да поддържа баланс и да излъчва грация със своята стойка.
 
Факт №2:
Друго предимство на високите токчета е, че укрепват мускулите на прасеца. Не забравяйте обаче, че обувките ви не трябва да са високи повече от 7см., тъй като може да се стигне до нежелани травми. 



Факт №3:
И докато днес жените използват обувките с ток, за да подчертаят своята женственост, то интересен факт е, че високите обувки са се носели първо от мъже: френски крале, каубои и рок-звезди.
 
Факт №4:
Проучванията показват, че честата употреба на високи токове може да доведе до различни заболявания. Най-засегнатите райони са гърба, краката и някои сухожилия. Тежестта на тялото се разпределя неправилно, което е основен факт за деформация и отклонения, които могат та доведат до постоянна болка. Същото се отнася и за тесните обувки.



Експертите препоръчват:
 
- Не използвайте високите токчета ежедневно, избягвайте ги в дните, в които сте заети и в тези, в които трябва да стоите прави дълго време. 
 
- Изберете подходящия размер обувки за краката си.
 
- Не забравяйте да упражнявате ходенето с новите обувки в дома си.
 
- За да са здрави краката ви, по-често ходете пеша.