Всички сме в трескава подготовка за един от любимите ни празници през годината - Великден. Решихме да ви дадем една неустоимо сладка идея за празнични кексчета, на която ще се зарадва цялото семейство.

Какво е Великден без зайчета и......морковчета разбира се?!

Необходими продукти:

225 гр. ситно настърган марципан

75 гр. безсолно масло

100 гр. пудра захар

3 разбити яйца

100 гр. смляни бадеми

15 мл. мляко 

150 гр. брашно

5 мл. екстракт от бадем

10 мл. бакпулвер

За глазурата:

30-45 мл. топла вода

250 гр. пудра захар

225 гр. бял марципан 

 За декорация:

15 мл. сладки от праскови

зелена и оранжева сладкарска боя 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180 ° С и поставете 10 хартиени формички за мъфини в тавата за кексчета.

2. Разбийте марципана, маслото и захарта до получаване на гладка смес, постепенно добавяйте и яйцата.

3. Добавете бадемите, брашното и бакпулвера.

4. С лъжица  напълнете формичките и ги поставете да се пекат 20-25 минути, докато се издигнат и станат еластични на допир.

5. Извадете ги и ги оставете да се охладят.

За глазурата:

6. Разтворете пудрата захар в купа и разбъркайте с достатъчно топлата вода, за да се получи дебела покривна консистенция.

7. С лъжица разстелете глазура върху кексчетата, позволявайки да се разтече леко по страните надолу и оставете да се втвърди за известно време.

За морковите от марципан:

1. Запазете 1/4 от марципана за листата.

2. Смесете оранжевата боя с голямо парче марципан, докато цветът стане равномерен.

3. Разделете оранжевото шоколадово тесто на малки топки и го оформете между дланите си, така че да са оформите морковчета.

4. С помощта на коктейлна пръчка направете хоризонтални вдлъбнатини по цялата дължина на „морковите“, за да създадете леки гънки.

5. Замесете зелената боя в по-малкото парче марципан.

6. Направете малки топчета и ги моделирайте във формата на листа и ги прикрепете към „морковите“. 

7. Гарнирайте със сладкото. 

Добър апетит