Венецът с червена боровинка е много оригинален домашно приготвен сладкиш, който ще се хареса не само на на външен вид, но и заради божествения си вкус. Той е изключително вкусен, ефирен и с атрактивен външен вид. A киселият привкус на червената боровинка му придава едновременно интересен и необичаен характер. Вместо боровинки могат да използват други плодове като къпини или малини. Ето и необходимите съставки:

За тестото:

• 500 г брашно
• 25 г прясна мая
• 3/4 ч.ч. мляко или вода
• 2 супени лъжици захар
• 2 яйца
• 60 грама масло
• 1/2 ч.л. сол

За пълнежа:

• 1 1/2 ч.ч. боровинки
• 1/2 ч.ч. захар
• 1/2 настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в половин чаша топло мляко или вода, като след това добавете половината от брашното, разбъркайте и поставете тестото да втаса на топло за около 1-2 часа.
2. След 2 часа изсипете останалата течност, разбита със захар, сол, яйца и останалото брашно. Разбъркайте и постепенно добавете маслото.
3. Тестото се меси, докато стане гладко и вече не се лепи по ръцете. Когато е готово, покрийте купата и я сложете в хладилник за 2 часа.

4. Докато тестото е охлажда, сложете боровинките в блендер, добавете портокаловата кора и захарта и варете на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти.
5. Вземете тестото от хладилника, поставете го върху набрашнения плот и го разтелете в правоъгълник с размери 60x30 см. Върху правоъгълника сложете равен слой пълнеж, отстъпвайки 1,5 см от ръба на тестото.

6. Сгънете двата края на тестото. Резултатът трябва да бъде правоъгълник с размери 30x20 cм.

7. Разточете внимателно правоъгълника, така че да стане разномерен. Нарежете рулото напречно на 12 ленти с ширина около 3 см.

 

8. Увийте всяка лента 3-4 пъти, така че да стане под формата на пръстен или венец. Разположете венците в намазана тава и печете в загрята на 210° фурна за 12-15 минути.

9. Готовите и охладени венци можете да поръсите с пудра захар.

Добър апетит!