Коледа е любовта, която обединява всички ни през това така вълшебно време от годината! Коледа не може да бъде описана с една дума. Тя е и дъх на канела и портокалови корички, и чаша горещ шоколад, и маратон с коледни филми, и пълна къща с детски смях, и всички онези вкусотии, приготвени от мама и баба…

С наближаването на това най-семейно време от годината все повече копнеем за уютната домашна атмосфера и най-вече за домашно приготвените вкусотии. Как да устоиш на домашно приготвената питка, изкушаващите канелени сладки и ухаещата прясно изпечена баница рано сутрин? Невъзможно е! Затова и тази Коледа екипът ни заедно с невероятните ни приятели от София Мел реши да зарадва всички вас, нашите читатели с няколко идеи за страхотни, нестандартни и най-вече много вкусни рецепти.

Всяка седмица в периода 4.12.2017 - 7.01.2018 г. ще публикуваме по 2 рецепти, с които самите вие ще може да зарадвате най-любимите си хора още тази Коледа.

Традиционната гама брашна на София Мел са произведени от 100% български житни култури и са с гаранция за високо качество. София Мел Брашно Класик е подходящо за приготвянето на разнообразни видове хляб, хлебни и сладкарски изделия; София Мел Брашно Екстра е произведено от избрана българска пшеница с характерно по-високо протеиново съдържание, с което може да приготвите на близките си по-луксозни хлебни и сладкарски изделия в домашни условия като погачи, закуски, продукти от парено тесто; София Мел Брашно Баници е специално пшенично брашно с по-високо протеиново съдържание и отлична еластичност и разтегливост, благодарение на което ще накарате всички да оценят кулинарните ви умения, приготвяйки им висококачествени традиционни български баници, бюреци и домашна юфка; София Мел Кекс за кекс пък е идеалното брашно за кекс и подобни тестени изделия, на което да се спрете, когато искате да приготвите на любимите си хора традиционни кексове, орехова пита, ябълков пай, пасти или пандишпан, при това без нужда от каквито и да е набухватели.

София Мел брашна са подходящи за различни традиционни и модерни рецепти. Стриктният контрол при производство гарантира високото качество на продукта от зърното до магазина и отлични резултати при печене и готвене, в които можете да се уверите сами!

А ето и първата изкусително вкусна традиционна рецепта, която споделяме с вас:

Коледна питка


Необходими продукти:

За тестото: 

  • 500 гр брашно София Мел Класик
  • хладка вода
  • 1/2 ч.л. сол
  • суха мая
  • 4 с.л. растително масло
  • 2 с.л. мед

За намазване:

  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. растително масло
Начин на приготвяне:

Като начало разтворете маята с малко хладка вода и загрейте фурната на 200℃. Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче, в което да добавите маята, мазнината, солта и меда. Забъркайте съставките, като бавно добавяте вода. Месете докато се получи меко и гладко тесто. Ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно, а ако е сухо - малко водичка. Готовото тесто преместете в по-голям съд и покрийте с кърпа, за да втаса и удвои обема си. След като втаса, поставете тестото в съда, предвиден за печене. Не забравяйте да си откъснете малко парче, с което да направите декорацията на вашата коледна питка - житни класове, грозд или каквото ви хрумне. Бъдете сигурни, че сте притиснали добре към основната част, а ако не се получава, си помогнете с малко вода, която да бъде вашето лепило. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за още около 30 минути.

В малка купичка смесете меда с растителното масло и намажете готовата питка. Печете в предварително загрята на 200℃ фурна до златисто за около 20-25 минути. В случай, че коричката започне да се запича, а вътре все още ви се струва сурова, покрийте с алуминиево фолио. Когато е готова покрийте с кърпа и оставете малко да се охлади.

Бон апети!

 

Коледа е обич, топлина, магия, щастие, уют и най-вече любов! Пожелаваме ви приказни, вълшебни и изпълнени с топлина, обич и много вкусотии празници!