Изключили сте алармата и сте я настроили да ви звънне пак след 10 минути. Това се случва още няколко пъти. След това, без да имате време за губене, изскачате от леглото, взимате бърз душ, излитате от вкъщи, носейки неизгладена риза и грабвате кафе по пътя за работа. Всъщност, живеете всяка сутрин в този омагьосан кръг и винаги си обещавате, че утре сутрин ще направите нещата по различен начин. 

Въпреки че този начин на събуждане ви дава няколко допълнителни кратки мига сън, много медици заявяват, че да започвате деня с такъв стрес е крайно нездравословно. Тази хаотичност, внася доста стрес и с напредването на деня спокойствието, което може би ви е останало в запас, е доста по-застрашено от изчерпване.

Но има няколко неща, които можете да научите от тези, чийто сутрини протичат по различен начин. Пък, знаели се, може това изцяло да промени сутрешните ви навици през новата 2016 година.

1. Те си определят график за сън и се придържат към него

Изкоренете част от хаоса като си определите час, в който си лягате, и си придържайте към него. Може да ви изглежда като нещо забавно, когато говорим за възрастни и час, в който да са си в леглото, но това е изключително важна стъпка. Телата ви се объркват, ако една вечер си лягате в 22 ч., а друга в полунощ. Това източва енергията ви, така че фиксирайте час, в който си лягате и дайте най-доброто от себе си, за да го спазвате. Ще се изненадате колко бързо новият навик ще стане част от ежедневието ви.

2. Те стават рано. Като казваме рано, имаме предвид 6 сутринта

Осигурете си достатъчно време, за да постигнете сутрешните си цели и това ще промени целия ритъм на деня ви. Правенето на някои малки, лесни неща сутрин, като да оправите леглото си веднага след ставане, ще ви дадат импулс, за да свършите задачите си през деня.

3. Те пият много вода

Не сте пили нищо от снощи? Добре ще е да се рехидратирате, защото водата стимулира метаболизма ви. „Не ви се иска урината ви да е тъмно жълта“, казват специалистите. „Това означава, че сте дехидратирани. Водата помага за регулирането на нивата на натрий в организма".

4. Те тренират преди денят да е започнал

Сутрешните упражнения ще ви осигурят надежден източник на енергия. И дори да е лека тренировка, тя ви доставя усещане за постижение. В края на деня определено нямате същите нива на енергия за упражнения.

5. Те ядат обилна, балансирана закуска

Дайте на тялото си енергията, от която се нуждае за активностите, които го очакват през деня. „Аз изяждам белтъците от 8 яйца със спанак, кейл, домати и авокадо“, казва 50-годишен мъж, които тренира във фитнеса 6 пъти седмично. „Има тонове протеини в това и „добри“ мазнини в авокадото. По-късно през деня той хапва купа с овесени ядки с боровинки и грозде, като източник на въглехидрати и естествени захари.

6. Те медитират

Има много различни форми на медитация, но сутрин, точно след като сте тренирали или сте правили йога, е идеалното време за това. Много хора са наистина пристрастени към 20-минутната сутрешна медитация, която им помага да остават в настоящето и да центрира емоциите им, да усещат страхотното чувство на благодарност в деня си и в живота си като цяло.

7. Те четат

Четенето сутрин може да има много положителни ефекти: от това, че отделяте време за себе си, през разсейването на стреса, до това, че включвате мозъка си на работен режим. Мнозина стават час и половина преди децата си, за да имат време да почетат и това е част от сутрешните им ритуали, които им помагат да навлязат уверено в деня си.

8. Те си водят дневник (наистина!)

Има много позитиви от това да имаш дневник, но писането в него всяка сутрин ще ви помогне да дадете искра на своята креативност, докато проследявате ден след ден развитието на своята лична дисциплина и увереност, които можете да използвате в ежедневието си.

9. Те слушат музика

Музиката просветлява ума. Настройте мисълта си на позитивна вълна с любимия си ритъм и се енергизирайте по пътя за работа.

10. Те казват на някого „Обичам те“

Показвайте своята благодарност и казвайте на любимите си хора, че ги обичате ежедневно – това ще ви донесе множество здравословни ползи. Да не споменаваме факта, че малко любов, дали романтична или дори просто между приятели, помага за наваляването на стреса и поставя останалата част от деня в правия път.