Отношенията със зетя могат да бъдат едни от най-ценните в живота ви, но също така са и доста трудни. Изискват се непрестанни усилия, а и има неща, които просто не трябва да правите. Това са 9-те неща, които никога не трябва да казвате на зет си.

1. "Трябва ти по-добра работа."

Мислите ли, че не го знае? Вероятно е да прави всичко, на което е способен. Ако му трябва помощ, имайте предвид какви качества има. Когато знаете за свободна позиция, му подхвърлете: "Чух, че търсят хора. Теб те бива в това. Ето ти информация, ако имаш интерес."

2. "Кога за последно се подстрига?"

Не е добре да критикувате външния му вид. Може просто да му харесва да ходи с по-дълга коса. Това си е негова работа, а не ваша. Колкото повече го тормозите за външния му вид, толкова по-вероятно е да не го промени. Оставете го. Отношенията ви са по-важни от дължината на косата му. 

3. "Защо не помагаш повече с децата?"

Вместо да го критикувате за нещата, които не прави с децата, го похвалете за тези, които прави. Когато го хвалите за дадено действие, го насърчавате да продължава да го прави. 

4. "Кога ще завършиш магистратура?"

Ще го направи, когато е готов. Може да имат други планове с дъщеря ви, може да не може да си го позволи финансово. Ако му досаждате, няма да го подтикнете да се изучи. Имайте му доверие. Той сам трябва да се изгради като човек.

5. "Не си постигнал много."

Може да си мислите, че никоя свекърва не би казала това, но за съжалание ще сгрешите. Понякога го казват, когато смятат, че не се труди достатъчно усърдно, а в други случаи, за да го мотивират. Гарантираме ви, че така никога няма да го мотивирате. Само ще го накарате да си мисли, че не вярвате в него и ще нанесете удар по самочувствието му. Подобни коментари ще го отблъснат от вас.

6. "Прекарваш доста време с приятелите."

Контактът със стари приятели е полезен. Ако го прави прекалено много, това е проблем между него и дъщеря ви. Ако тя се оплаква на вас от това, трябва да го направи на него, а вие да не се бъркате. 

7. "Забравил си рождения й ден?"

Тъжно е когато един мъж забрави рождения ден на жена си, но не е краят на света. Може да направите от мухата слон, ако се конфронтирате с него. Просто успокойте дъщеря си, това е вашата работа. Зетят ви просто може да е от хората, за които рождените дни не са нещо кой знае какво. За следващия й рожден ден, може да поискате мнението му какво да й купите. Така ще му напомните по дискретен начин.

8. "Не й изневеряваш, нали?"

Никога не го обвинявайте в такова нещо. Това ще покаже, че нямате никакво доверие в него. Ако дъщеря ви има такива опасения, тя трябва да се обърне към него за това. В случай, че има причина за притеснение, им препоръчайте брачен консултант. 

9. "Какво си мислеше?"

Болезнено е, когато го кажете с отвращение. Сякаш го наричате глупак. По-добре го помолете да ви обясни защо е постъпил по въпросния начин. Дайте му възможност, обикновено има причина за необичайното поведение.

Това са само някои от нещата, които провалят отношенията между свекървата и зетя. Старайте се да градите отношенията си с него, а не да ги разрушавате.